Konec druhé světové války na hradě Veveří

  • 21. dubna 2024,
  • 19:00,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

V roce 1945 se tu konaly zuřivé boje. Tehdejší bitvě předcházelo třeba německé stržení mostu přes Brněnskou přehradu. Statní hrad Veveří stojící na území dnešního Brna hostil přehlídku spojenou s koncem druhé světové války a osvobozením Československa. Právě tohle období připomněla jednodenní akce, která svoji rozlohou zabrala celý areál do posledního místa.

Reklama

Deset kusů těžké bojové techniky, dvě stě dvacet účastníků v dobových uniformách a zástupy dychtivých návštěvníků. Hrad Veveří na okraji Brna se na jeden den vrátil do roku 1945. Období končící druhé světové války tu bylo cítit.

"Je to autentické místo, kde opravdu ta válka probíhala a končila. Hrad fungoval za války jako ozdravovana SS a tady pod tou cestou postupovala německá a rudá armáda. V hradním paláci byla minometná četa sovětské armády, která střílela přes přehradu, kde byli tehdy Němci v květnu 45. A tím pádem je to takový genius loci, že jo? Tady to prostě bylo, to místo se víceméně nezměnilo, takže když sem dáte ten transportér ty vojáky, tak jste tam prostě," řekl Ivan Vystrčil, organizátor historické události.

Neméně významnou součástí války byly vlastní polní tiskárny a také pošta . Tehdejší velitelé chtěli, aby vojáci ani v nejkrvavějších bojových vřavách neztráceli sociální kontakt s nejbližšími.

"Na tu druhou světovou válku děláme tady tu polní poštu, kde si můžou lidé vybrat nějakou dobovou pohlednici, kterou jsme natiskli s dobovou známkou a nechat si to poslat," doplnil Vít Odstrčil, vedoucí České asociace přátel vojenské historie.

"Potom tady máme samozřejmě takový propriety jako třeba dobové noviny nebo nějaké vyhlášky, které se vztahují k osvobození Československa," dodal Vít Odstrčil, vedoucí České asociace přátel vojenské historie.

Poštu doplnily další technické úseky používáné v bezprostřední blízkosti bojů. Teplé jídlo vojákům poskytovala polní kuchyně a nechyběly ani improvizované stolky pro nejrůznější hry, třeba šachy. Celým areálem procházeli figuranti na koních nebo se proháněli ve vojenských vozidlech.

ANKETA 

"Já považuju připomínání konce druhé světové války za důležité, protože to je významná historická událost. Naší snahou je sundat z toho ten nános té ideologie ať už jedné nebo druhé. Tou jednou je to rudá armáda a tou druhou to byli jenom Američani, takže je to tak mezi tím," řekl Ivan Vystrčil, organizátor historické události.

Na výstavě nechyběla ani přehlídka výzbroje a výstroje tehdejších armád nebo typická výzdoba hradu z období první poloviny čtyřicátých let. Jednodenní událost zabrala celý areál včetně podhradí.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu