Vila Tugendhat láka na výstavu architekta Isozakiho

  • 21. srpna 2019,
  • 18:23,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V Technické místnosti Vily Tugendhat je až do 6. října k vidění výstava skic a maleb Ararty Isozakiho. Ten vytvořil v Krakově Muzeum japonského umění a techniky Manngha a je letošním laureátem Pritzkerovy ceny.

Stáhnout video
Reklama

Ve Vile Tugendhat je teď možné prohlédnout si skici a kresby letošního laureát Pritzkerovy ceny Araty Isozakiho. Výstava představuje zrození ikonického Muzea japonského umění a techniky Manngha v Krakově. Původní nápad připravit tuto vístavu vznikl u Tadeáše Goryczky z kabinetu architektury v Ostravě.

„Ta jeho myšlenka původně byla právě prezentovat celé to muzeum Manngha. A mezi tím teprve Arata Isozaki získal Pritzkerovu cenu," uvedla Lucie Valdhansová, kurátorka Vily Tugendhat.

Výstava tak představuje nejen příběh muzea, ale také architekta samotného. Výstava se v rámci Dne architektury 2019 od prvního do šestého října ještě rozšíří o další exponáty. Výstavu je možné navštívit bez předchozí rezervace během otevírací doby vily a nebo jako součást prohlídky zahrady.

V Technické místnosti, kde jsou exponáty umístěny, je k vidění i stálá expozice o historii Vily Tugendhat.

„ Návštěvník si může přečíst informace o stavitelích, architektovi, jsou k vidění historické fotografie vily Tugendhat i z privátního archivu rodiny Tugendhat, takže celá řada zajímavých informací," sdělil Petr Dvořák, vedoucí komunikace s veřejností, Vila Tugendhat.

Výstava Skici a kresby Arata Isozakiho bude mít netradičně i svou finisáž, tedy jakési slavnostní ukončení s doprovodným programem.

„Ta výstava neměla svojí vernisáž, bude mít právě slavnostní zakončení, na které přijede Krzysztof Ingarden, což je polský architekt. A ten tady bude mít právě přednášku o vzniku celého toho muzea Manngha," doplnila Lucie Valdhansová, kurátorka Vily Tugendhat.

Program finisáže začne 4. října v pět hodin přednáškou a během něj se bude promítat také film o vzniku muzea.




PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

MIDAHO, s.r.o. - Popůvky
Popůvky
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o.- Nádraží Hustopeče
Hustopeče
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu