Nesvačilka se po více jak sto letech dočká vlastní kaple

  • 30. dubna 2024,
  • 20:15,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

O vlastním zázemí pro bohoslužby a jiné obřady sní obyvatelé Nesvačilky na Brněnsku od konce první světové války. Doposud se věřící scházeli v moutnickém kostele nebo na obecním úřadě. To se brzy změní. Po nekonečném úsilí tu osmého května slavnostně vysvětí unikátní kapli, která se hrdě tyčí na kopci nad vesnicí.

Reklama

Postavit stojánek pro automatickou pilu a pustit se do práce. Pro stavbaře v Nesvačilce na Brněnsku v posledních letech každodenní rutina. Právě dokončují interiér unikátní kaple, kterou brzy čeká slavnostní vysvěcení.

Na úpravách se podílí i výtvarník Dominik Fiala. Má na starosti veškeré vybavení, oltář a další prvky.

"Teď zrovna co tady dělám jsou koncekrační křížky, kterých je dvanáct a sekám je tady do kamenů, aby šly vidět, protože při mši, při svěcení kaple, je biskup bude mazat olejem," řekl Dominik Fiala, výtvarník.

Pro výzdobu se snaží používat materiály, které nachází u příbuzných a kamarádů v okolí. Na mobiliáři pracuje přes tři roky, do konkrétních činností v kapli se pustil až po dvou letech.

"Mnohem náročnější bylo všechno vymyslet a srovnat myšlenky a nápady, protože nápadů je hodně většinou, ale takové to, aby to všechno zapadlo do sebe a stálo to za to, tak to je ta nejdelší práce. Samozřejmě to konzultuji s architektem, protože chci, aby to, co tady ode mě vzniká, bylo propojené s tím, co on tady původně zamýšlel, dodal Dominik Fiala, výtvarník.

Sedm ručně tesaných trámů podpírá dřevěný tubus, osmý tvoří vertikálu připomínající kříž, přesně pětapadesát oken zase slzy Panny Marie. Strop kaple ve tvaru vejce odkazuje na nejdůležitější křesťanský svátek v roce. Hliněný oltář vystupuje přímo z podlahy, která je rovněž z udusané hlíny.

"V roce 2008 jsme začali myslet na tu kapli a shánět různé materiály. Začali jsme také z inženýrskými sítěmi, které jsou pro historikou budovu velmi náročné. S tím, že v roce 2009 do naší vlasti zavítal papež Benedikt XVI. Měl mši svatou v Tuřanech, tak jsme to využili a nachystali jsme také základní kámen. No a tak jsme pokračovali a to první hrábnutí bylo v lednu roku 2014, " uvedl René Strouhal, farář Římskokatolické farnosti Moutnice.

Po více jak deseti letech tak zdárně končí stavba, která ztělesňuje sny mnoha generací obyvatel Nesvačilky a okolí. Na kopci nad vesnicí vytvořila nepřehlédnutelnou dominantu. Na zbudování kaple padlo 24 milionů korun. Veškeré náklady pokryla celorepubliková veřejná sbírka. Pomohla také obec, která věnovala pozemek a částečně přispěla i finančně.

"Skládali se na ni všichni věřící z okolí. Pořádali jsme koncerty a výtěžky z těch koncertů šly na stavbu kaple. Po deseti letech už se těšíme na to, až se kaple vysvětí a budeme sem moct chodit všichni, " sdělila Bedřiška Hrdličková, obyvatelka Nesvačilky.

Nekonečná dřina v obci spojila doslova všechny.

"Když se začalo dělat, tak jsem sem chodila za těma kameníkama, donesla jim nějakou svačinu a oni tady pracně na tom základu tady vytesávali tu kamenicu. To dalo moc práce tady tohle všechno. Všichni se ptali, jak můžou dál přispět, tak jsem obcházela ženy z celé vesnice a ty se teda těší, že tady pohostí příchozí, poutníky, " dodala Bedřiška Hrdličková, obyvatelka Nesvačilky.

Kolem kaple zbývá vysázet zeleň, aby místo mohlo brzy slavnostně přivítat nadšené poutníky. Vysvěcení kaple je v Nesvačilce na programu osmého května odpoledne a srdečně zván je úplně každý.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu