Technické muzeum v Brně funguje už 60 let

  • 8. února 2021,
  • 10:25,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Technické muzeum v Brně letos slatí šedesát let od svého vzniku. Významnou událostí v jeho historii bylo přestěhování na současnou adresu v Králově Poli. Dnes nabízí veřejnosti 17 stálých expozic a pravidelně několik sezónních.

Reklama

Rok 2021 je už šedesátým rokem, kdy v Brně funguje Technické muzeum. Původní brněnská pobočka Národního technického muzea v Praze se 1. ledna 1961 osamostatnila a vznikla tak instituce, která už šest dekád přibližuje Brňanům svět techniky. Její hlavní činností se stala dokumentace vývoje vědy, techniky a průmyslové výroby v širokém rozsahu téměř třiceti oborů. Těžká situace čekala muzeum v devadesátých letech minulého století, kdy přišlo o původní zázemí v bývalém klášteře na ulici Orlí.

„Potom jsme se přesunuli sem do Králova Pole, do budovy, která byla součástí původního národního podniku Tesla Brno. Tuto budovu jsme museli upravit pro ty muzejní účely a přistavět i ten trakt, který je vstupní, a tu halu, abychom tam dostali ty největší předměty, které máme, protože tady ta budova nebyla koncipována jako muzejní,“ uvedl Ivo Štěpánek, ředitel Technického muzea v Brně.

Tato budova, totiž původně sloužila pro výzkum a výrobu elektronových mikroskopů a výrobu mikročipů. Některé z nich v budově zůstaly, téměř na místě, kde byly vyrobeny, jakožto exponáty muzea.

„Tady máme celou tu řadu, která tady byla vyráběna od dob ústavu přístrojové techniky až do roku 89, do revoluce, a následných let, kdy ta výroba tady byla ukončena a vznikly tady nové továrny,“ řekl Ivo Štěpánek, ředitel Technického muzea v Brně.

Od nového otevření v roce 2003 jsou v muzeu kromě mikroskopů k vidění například letecké motory, optika, vývoj stereovize, a vůbec nespočet výdobytků průmyslové společnosti.

„Návštěvníci Technického muzea v Brně u nás mohou vidět 17 stálých expozic. Momentálně se nacházíme v salónu mechanické hudby, ale vidět tu mohou například i dobovou uličku řemesel, historická auta, parní motory a také technickou hernu pro ty nejmenší návštěvníky. Všechny tyto expozice mohou návštěvníci navštívit v průběhu celého roku,“ uvedla Zuzana Doubravová, oddělení komunikace a marketingu, TMB.

V expozici Pozor, zákruta! mohou milovníci automobilů najít například první československý elektromobil a řadu vozů značek Škoda, Tatra nebo Trabant. Pravidelní návštěvníci muzea se nemusejí bát, že už je po čase nic nového nepřekvapí. Kromě stálých expozic se totiž v budově střídají sezónní výstavy.

„K nim patří například Vlněná elegance první republiky nebo výstava Robot. Výstava Robot reflektuje sté výročí slova Robot a dramatické dílo Karla Čapka R.U.R.,“ doplnila Zuzana Doubravová, oddělení komunikace a marketingu, TMB.

Technické muzeum v Brně plní rovnou několik funkcí. Vědeckou, kulturní, sbírkotvornou, osvětovou i metodickou. Těmto činnostem se plánuje věnovat i v dalších letech, do kterých muzeu ředitel Ivo Štěpánek přeje jen to nejlepší.

„Do dalších let bych muzeu přál takovou tu pracovní pohodu, abychom byli zdraví, v dnešní době, a aby se skutečně všem dařilo. Ono je to sice takové klišé, ale v dnešní době si myslím, že je to to nejdůležitější, co potřebujeme, to zdraví a pohodu k té práci,“ dodal Ivo Štěpánek, ředitel Technického muzea v Brně.

Přání platí nejenom pro budovu v Králově Poli, ale také pro mimobrněnské technické památky, které má Muzeum ve správě. Ty mohou lidé navštěvovat v turistické sezóně a jejich prohlídkou mohou doplnit zážitek z brněnského muzea.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu