Mahenova knihovna slaví 100 let fungování

  • 25. února 2021,
  • 10:01,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Knihovna Jiřího Mahena v Brně slaví sté výročí fungování. O výpůjčky čtenářů se v moravské metropoli stará 34 poboček včetně té hlavní v ulici Kobližná. Kromě knih si mohou zájemci půjčovat také například časopisy, e-knihy, cédéčka či audioknihy.

Reklama

Knihovna Jiřího Mahena V Brně slaví letos sté výročí fungování. Byla založena 1. února roku 1921 a sídlo měla ve dvou místnostech v německé obecní škole na Veveří ulici. Otevřena veřejnosti však byla až o více než rok později a záhy po otevření se k ní připojilo 14 poboček.

„První knihovník byl právě Antonín Vančura, kterého známe pod jménem Jiří Mahen. Jméno tohoto prvního knihovníka knihovna dostala až v roce 1959,“ uvedla Jana Šubová, manažerka služeb, Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

Je to druhá největší veřejná městská knihovna v České republice a v tuto chvíli má v Brně 34 poboček. Její knihovní fond tvoří více než 787 tisíc dokumentů. Její ústřední pobočkou je knihovna v ulici Kobližná.

„Dole v přízemí je takzvaná výpůjční hala a zákaznické centrum. Zákaznické centrum je místo prvního kontaktu našich návštěvníků, kde se mohou zaregistrovat. A také je to místo, kde má veřejnost přístup k internetu. Tam mohou přijít lidé z ulice, kteří chtějí nějaký čas trávit na internetu,“ vysvětlila Jana Šubová, manažerka služeb, Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

V druhém podlaží je několik místností s naučnou literaturou a beletrií pro dospělé, čítárna a studovna. Třetí podlaží nabízí například knihy pro děti a mládež, prostor pro relaxaci. Knihovna nabízí i část s knihami pro nevidomé, prostory pro organizaci akcí i pro klidné čtení. A především rozmanitou nabídku knih k zapůjčení.

„Nabízí tak jako ostatní pobočky především beletrii, dále naučnou literaturu, klasické knihy, potom zvukové nahrávky – buď hudební nebo mluvené slovo. O poschodí výš máme hudební knihovnu, která je velmi oblíbená a tam si chodí čtenáři půjčovat hlavně tedy zvukové nahrávky,“ řekla Jana Šubová, manažerka služeb, Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

Za rok se v Knihovně Jiřího Mahena běžně zaregistruje na 40 tisíc čtenářů, kteří uskuteční téměř 800 tisíc čtenářských návštěv a cca 1,6 milionu výpůjček. V loňském roce byla však tato čísla nižší, provoz knihovny zasáhla omezení ve spojením s onemocněním COVID 19. Čtenáři však překvapivě výrazně využívali možnost půjčování elektronických knih. A jaké knihy jsou podle statistik nejoblíbenější?

„Určitě to je česká literatura. Vždy to závisí na tom konkrétním roce, co aktuálně v tom roce je významná novinka. Dále ze světové literatury jsou to klasicky detektivky, historické romány a romantická literatura pro ženy. V uvozovkách „pro ženy“ samozřejmě, “ uvedla Jana Šubová, manažerka služeb, Knihovna Jiřího Mahena v Brně.

Pro ty, kteří by si chtěli budovu knihovny na Kobližné prohlédnout, je k dispozici 3D vizualizace. Sté výročí bohužel přichází v době, která není oslavám a veřejným akcím příliš nakloněna. Přesto však knihovna plánuje pro čtenáře řadu akcí.




ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Letovice
Letovice
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

MIDAHO, s.r.o. - Popůvky
Popůvky
od 30 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu