Stará radnice připomíná život Brňanů v minulosti

  • 25. března 2021,
  • 10:40,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Stará radnice v Brně nesmí chybět v žádné prohlídce městem. Její venkovní část se dá projít bez vstupenky. Prohlídková trasa vedoucí budovou však nabízí například freskový sál či zajímavou expozici.

Reklama

Šikmá věžička a brněnský drak. Snad každý Brňan si při těchto slovech vybaví Starou radnici, nejstarší světskou stavbu v centru města z 13. století. Bez jakékoliv vstupenky nebo objednání si může každý zmiňované skvosty a nádvoří radnice prohlédnout. Drak, tedy ve skutečnosti krokodýl nilský, připomíná legendu z dávných dob, kdy obsadil řeku Svratku a ohrožoval město. Situaci prý zachránil vynalézavý řeznický učeň.

„Vzal kozí kůži, kterou naplnil nehašeným vápnem a předhodil ji drakovi. Ten ji sežral. A protože po každém správném jídle je žízeň, šel se napít do Svratky. A nehašené vápno, které bylo v kůži ukryto, se začalo hasit, roztrhlo mu břicho, a tak vlastně drak zahynul a byl pověšen do průjezdu Staré radnice,“

Tak zní legenda. Ve skutečnosti prý krokodýla daroval Brnu arcivévoda Matyáš. Dnes se o draka stará Moravské zemské muzeum, které ho jednou za čas musí dokonce vzít na manikúru a úpravu zubů, které si bohužel často odnášejí domů neukáznění turisté. K bližšímu prozkoumání Staré radnice je už třeba zakoupit vstupenku. Díky ní mohou návštěvníci zavítat například do freskového sálu.

„Nejzajímavější na něm jsou právě ty fresky od Josefa Winterhaldera mladšího, které vznikly jako oslava městské rady a městských práv, takže na těch stěnách jsou alegorie takových důležitých ctností, kterými by měla každá městská rada oplývat,“

Kdo zvedne oči ke stropu, uvidí alegorii troubících fám, které oslavují město Brno. Sál sloužil do třicátých let 20. století jako zasedací síň městské rady, ovšem v té době byly fresky zamalovány. K jejich obnovení došlo až v 60. letech. V současnosti se v sále dějí především společenské akce, jako jsou koncerty či svatby. Při odchodu ze sálu stojí za to nahlédnout do výklenku s barevnými vitrážemi. Jejich výrobu zaplatil v roce 1893 známý brněnský lékárník z lékárny U červeného raka. Další část prohlídky zavede návštěvníky do výstavy věnované architektu a sochaři Antonu Pilgramovi, autorovi portálu radnice s šikmou věžičkou.

„Kromě portálu na Staré radnici se podílel například na výstavbě kostela sv. Jakuba. Nicméně potom odešel do Vídně, kde byl zapojen do stavby katedrály sv. Štěpána.“

Za prohlídku stojí také klenotnice, nejstarší části Staré radnice, kterou osvětlují pouze dvě malá okna. Ta jsou zvenčí vidět mezi věžemi Pilgramova portálu. A než se návštěvníci vydají na samý vrcholek věže, mohou se nechat uchvátit tak zvaným Křišťálovým sálem se třemi výjimečnými lustry z druhé poloviny 19. století. Díky prohlídce Staré radnice mohou obyvatelé Brna i turisté alespoň na chvíli proniknout do historie města.




ČOS - Speciální servis s.r.o. - místo výkonu práce nádraží Letovice
Letovice
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu