Kostel v Husovicích kombinuje různé styly

  • 12. dubna 2021,
  • 19:00,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Secesi, kubismus či art deco. Nejen tyto styly lze najít při prohlídce kostela v Husovicích. Ten slouží místním obyvatelům k modlitbám a společenským akcím a nese název Kostel nejsvětějšího srdce Páně.

Reklama

V Husovicích na náměstí Republiky stojí kostel Nejsvětějšího srdce Páně. Je jedním z mála brněnských novodobých římskokatolických kostelů a je chráněn jako kulturní památka České republiky.

„Plány kostela vyhotovil architekt, profesor Karel Hugo Kepka. Vlastní stavba kostela začala v listopadu v roce 1906 a nový kostel 5.6. roku 1910 posvětil brněnský biskup Pavel Huyn,“ říká Ignác Majvald, farář.

Husovický kostel je zajímavý například tím, že se v něm snoubí hned několik rozdílných architektonických stylů. Zvenčí i uvnitř budovy můžeme objevit odkazy secese, kubismu, stylu art deco a na mnoha místech zdobí kostel čtvercový rastr. Najdete ho například na bočních oltářích či na stropě kostela. Co však při vstupu do budovy pravděpodobně upoutá oči návštěvníka jako první je hlavní oltář.

"Je takový netypický, není sloupový s obrazem, ale tam na vrcholu stojí socha Nejsvětějšího srdce Páně v životní velikosti s otevřenou náručí a to je něco, co se lidem velice líbí, co je zasáhne," říká Ignác Majvald, farář.

Kolem něj je rozmístěno 6 klanějících se andělů a dva další jsou přímo součástí oltáře. Ti se sklánějí nad vyobrazením schránky, ve které podle Starého zákona nesli Izraelité text Desatera. Při prohlídce kostela by návštěvník neměl vynechat boční kapli, ve které je vzácný secesní obraz zobrazující sv. Annu jak učí Pannu Marii svatému písmu. Kostel stojí za pozornost i zvenčí – je umístěn v parku a kolemjdoucí upoutává hned pěti věžemi.

„Hlavní věž je vysoká nad terénem 52 metrů, ty další věže jsou vysoké 25 metrů. A ta hlavní věž má základy osm metrů hluboko pod zemí,“  říká Ignác Majvald, farář.

Když se sešeří, okénko na nejvyšší věži se rozsvítí jednou z barev liturgického kalendáře.

„V době adventní a postní je to barva fialová, o Vánocích a Velikonocích barva bílá. A v takzvaném liturgickém mezidobí, mezi těmito obdobími, je to barva zelená. A potom, když je svátek nějakého světce, tak tam bývá barva bílá. Pokud to byl mučedník, tak tam bývá barva červená,“ říká Ignác Majvald, farář.

O kostel se stará Římskokatolická farnost v Husovicích. Ještě před Vánoci roku 2020 probíhaly uvnitř kostela opravy a přestavby, avšak díky tomu je budova s každým rokem krásnějším a příjemnějším místem, které využívají nejen obyvatelé Husovic.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

V-TRADE, s.r.o. - Kyjov
Kyjov
od 125 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu