I letos plují po Brněnské přehradě lodě

  • 21. června 2021,
  • 8:57,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Už pětasedmdesát let převáží cestující po Brněnské přehradě lodě. I letos je lodní doprava populární atrakcí pro místní i turisty. Hladinu přehrady brázdí sedm lodí, jednou z nich je od loňského roku opravená Moskva, nově pod jménem Morava.

Reklama

Už od 2. dubna opět brázdí vody Brněnské přehrady lodě Dopravního podniku. Letos brněnská lodní doprava dokonce slaví 75. narozeniny a ani nepříznivá covidová doba neovlivnila dlouhodobě vysoký zájem veřejnosti.

“Za první dva měsíce provozu lodní dopravy evidujeme 33 000 převezených cestujících, což je na to, že je covidová doba a chladné počasí, krásné číslo. Celkově nepředpokládáme, po zkušenosti z loňského roku, že by zájem o lodní dopravu nějakým způsobem opadal, ba naopak,” uvedla Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Přehrada letos může mnohým nahradit dovolenou u moře a proto je očekáván nárůst turistů. S počtem cestujících přibývá také plavců a rekreantů využívající kromě lodí i další možnosti přehrady. Z hlediska bezpečnosti je proto třeba dbát při plavání, jízdě na šlapadlech a dalších aktivitách zvýšené opatrnosti.

“Je třeba se vyhýbat plavební dráze našich lodí, zejména bývají problémy lidé na paddleboardech, kteří třeba tuto plavební dráhu nerespektují, nebo se jim stane nějaká nepředvídatelná událost a najednou se sami dostávají do stresu, že vidí blížící se plavidlo a najednou nevědí, jak se zachovat, to znamená dbát na svoji vlastní bezpečnost,” vysvětlila Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Mezi loděmi, které letos na přehradu vyjely, je také nově opravená loď, která nese už svůj třetí název. Původní Moskva, později Dallas, dnes vyplouvá na přehradu pod jménem Morava. Na její první vyplutí před 66 lety vzpomíná chatař a pamětník Lubomír Strážnický.

“Pamatuji si od roku 55 už, to mi bylo 10 let, kdy byla křtěna loď Moskva, kterou křtil významný brněnský herec Václav Kyzlink. A když skončilo to křtění, tak ti lidi chodili nějak divně, tak jsem se ptal maminky, co to je. A ona mi říkala “to oni mají mořskou nemoc”. Ne, to nebyla mořská nemoc, všichni byli opilí,” vzpomíná Lubomír Strážnický, chatař a pamětník.

Nebýt omezení spojených s onemocněním covid-19, asi by podobně radostná atmosféra panovala i v loňském roce, kdy byla loď po kompletních opravách opět spuštěna na hladinu přehrady. Doplnila tak 6 dalších lodí, které nabízejí turistům netradiční zážitek a krásný výhled.

Já bych letošní plavební sezóně, která je 75. v pořadí, přála, aby byla slunečná, aby zavítalo do areálu lodní dopravy spousta lidí a doufáme, že budeme moct uskutečnit plánovaný Den čisté mobility a pozveme všechny fanoušky na přehradu a společně si to užijeme,” řekla Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Zda se tato akce, která je plánována na 11. září uskuteční, bude záviset na tom, zda se pandemická situace nezhorší. Doufejme, že si plavební sezónu i případné doprovodné akce bude možné v poklidu a bezpečí vychutnat.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu