V Brně a okolí lze najít munici z války

  • 12. července 2021,
  • 9:53,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Při procházce přírodou v Brně i okolí je možné narazit na dělostřelecké či ruční granát a nebo dokonce i na minu. Těchto pozůstatků války je na jižní Moravě stále mnoho. Každý by proto měl vědět, jak se v případě takového nálezu správně zachovat.

Reklama

Opakovaně se objevují zprávy o nálezech nevybuchlé munice. Městská policie v Brně řeší nálezy takových artefaktů i několikrát ročně.

“Kvůli nebezpečným nálezům zasahují strážníci přibližně 4x až 5x do roka. Nejčastěji je to tak, že se nám ozvou přes linku 156 a strážníky přivolají přímo na místo. V ojedinělých případech se stává i to, že nám někdo zbraně i munici přinese přímo na služebnu,” řekl Jakub Ghanem, tiskový mluvčí MP Brno.

Takovým jednáním však nálezce ohrožuje nejen sebe, ale také každého, kdo se v blízkosti munice nachází. Policie zažila například případ, kdy nálezce přinesl munici na služebnu a bylo nutné evakuovat budovu nebo nezodpovědné jednání mladíka ze Znojma.

To strážníky oslovil mladý muž na Mendlově náměstí, bylo to kolem druhé hodiny ráno, a rozevřel před nimi nákupní tašku a ukázalo se, že v ní má minometný granát. to ale nebyl ale konec celého příběhu. Ono se totiž ukázalo, že s granátem ujel poměrně dlouhou cestu ze Znojma, kde ho našel, do Brna, kde doufal, že najde nějakou pomoc,” uvedl Jakub Ghanem, tiskový mluvčí MP Brno.

Přesto, že většina lidí, kteří zbraně či munici naleznou, se zachovají správně, ojedinělé případy špatného zacházení mnoho životů.

“Proto bych apeloval na to, aby se to nestávalo, nikdy není dobré s něčím manipulovat. Nechat to na místě, v případě třeba vyklízení domu nechat to tam a oznámit na 158. Jakákoliv manipulace je velmi nebezpečná,” řekl Radek Žemlička, vedoucí expozitury Brno, Pyrotechnická služba PČR

Zeptali jsme se několika Brňanů, jak by se zachovali oni.

ANKETA

Narazit na munici, obzvlášť na jižní Moravě, není nic nemožného. Většina pozůstatků bojové činnosti pochází z konce druhé světové války. Nejčastěji se jedná o sovětské dělostřelecké miny ráže 82, německé protipancéřové dělostřelecké granáty ráže 75 a ruční granáty.

“Tady jižní Morava a přímo expozitura Brno odboru munice Pyrotechnické služby je nejvytíženějším pracovištěm. Máme zhruba 400 výjezdů na munici a předměty připomínající munici za rok. A v počtech munice je to dá se říct v desítkách tisíc kusů,” doplnil Radek Žemlička, vedoucí expozitury Brno, Pyrotechnická služba PČR.

Munice bývá objevena většinou na okraji města, v lesích a v místech bývalých vojenských objektů. Časté nálezy jsou například v okolí hradu Veveří. Na procházkách po neoznačených stezkách v takových lokalitách je proto třeba dávat pozor.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu