Brno nabízí spoustu míst k rybaření

  • 15. července 2021,
  • 17:03,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Svratka, Svitava, přehrada a spousta rybníků. To jsou místa v Brně a okolí, která lákají milovníky rybaření. Každý rybář však musí dodržovat určitá pravidla a znát ryby, které loví.

Reklama

Brněnští rybáři mají na výběr hned několik míst, kde mohou v klidu nahodit pruty. Mohou vyrazit třeba k řekám, Svitavě či Svratce, k rybníkům v Líšni nebo na Brněnskou přehradu. Musí mít ale povolení a ctít rybářská pravidla. Například musejí respektovat, že některé ryby mají svou dobu hájení, kdy je zakázáno je lovit.

“Například až od 16 června se mohou chytat dravci, na našich vodách, do konce roku. A od začátku roku zase jsou v hájení. Kapr, bílá ryba, cejn atd. jsou k chytání celoročně. Já preferuju takové to hodně jarní chytání,” řekl Jaroslav Dostál, rybář.

Podle rybáře Dostála není pravdou, že úspěšný lov může očekávat jen ten rybář, který si přivstane. Záleží na druhu ryby a na ročním období. V létě jsou ryby čilejší ráno, když ještě není takové horko, ovšem na jaře se dají dobře chytit i v polovině dne.

“Fakt je ten, že se mluví o takzvaných poledňálech, což jsou kapři, kteří berou kolem poledne. A je to pravda,” uvedl Rybář Jaroslav Dostál.

Kdo se rozhodne rybařit, potřebuje si prvně zajistit rybářský lístek, přihlásit se do některé z rybářských organizací a následně si opatřit povolenku. Tomu, kdo nahodí pruty bez příslušných dokladů hrozí pokuta. Každý rybář pak musí poctivě zapisovat úlovky, které si odnáší domů. Motivací k tomu stát se rybářem může být hned několik..

"Proč chodím rybařit? Tak takový využití volného času, buď zahrádka nebo rybaření, jsem v důchodu, takže chodím k vodě už moc a moc let,” řekl rybář Ota Maňásek.

“Já chodím na ryby 70 let. Já jsem začal chodit s mým dědou, když mi byly 4 roky. A bere mě to do dneška, čím dál míň ty ryby nosím domů. Spíš to chytám a pouštím,” vysvětlil Jaroslav Dostál, rybář.

Pohodu u vody však někdy, například na přehradě, narušují plavci, kteří plavou směrem do vlasců. A nebo lodě, které plují příliš blízko břehu.

“Někteří kapitáni nám tady s radostí projíždějí kolem. Takže ti nám tady dělají problémy, ale jinak ne, jinak nás uznávají” doplnil rybář Ota Maňásek.

Pro některé rybáře nejsou ryby tím hlavním, kvůli čemu chodí lovit. Rybaření totiž patří mezi činnosti, které mohou v dnešním uspěchaném světě fungovat jako součást psychohygieny a relaxace.

“Rybařit může každý, kdo si koupí povolenku. Užívat si to může každý, koho baví sedět u vody a těšit se tím, že je v přírodě a že je tam hezky. K tomu jako nádavek je to, že berou ryby. Někdy,” doplnil Jaroslav Dostál, rybář.

Začínající rybáři, kteří si teprve pořizují vybavení, se mohou inspirovat v knihách, specializovaných časopisech či od zkušených rybářů. S dobrým prutem a správnou návnadou už pak k vytouženému úlovku stačí jen trocha štěstí a šikovnosti.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu