V MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora se konaly Vavřinecké hody

  • 9. srpna 2021,
  • 8:15,
  • Brno,
  • Pavel Doležal

V areálu bývalého Řečkovického pivovaru se konaly jubilejní, třicáté, tradiční Vavřinecké hody.

Reklama

V areálu bývalého Řečkovického pivovaru se konaly jubilejní, třicáté, tradiční Vavřinecké hody. Na Vavřineckých hodech v Řečkovicích a Mokré Hoře si každý, kdo přišel, určitě našel to své. Hodová sobota odstartovala stavěním máje a krojovaným průvodem. Hodový víkend už je taková třešnička na dortu. Samotnému vyvrcholení však předchází dlouhodobá spousta práce a organizování.

„Příprava hodů v podstatě probíhá celý rok. Začínáme, na ten další rok, se chystat hned po skončení toho stávajícího. Samozřejmě je tam rozdíl v intenzitě. Takže nejdříve na podzim vyhodnotíme nedostatky toho předcházejícího ročníku. Co bychom chtěli třeba zlepšit. No a opravdu ta příprava, která zabere nějaký čas, tak začíná od zimy, kdy jednak stárci mezi sebou vybírají hlavní pár. Oni se začínají chystat, začínají trénovat, potom na jaře. A my na radnici chystáme ty organizační záležitosti,“ popsal Marek Viskot, starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Hody bývaly součástí většiny vesnic či malých měst. Postupem času však tato tradice na mnoha místech upadala. V Řečkovicích a Mokré Hoře se úspěšně daří tuto tradici dodržovat. Hlavního stárka jsme se zeptali, jaké to je, stát se právě hlavním stárkem.

„Je to krásné a prekérní zároveň. Na druhou stranu my, když jsme byli v malé chase, to znamená v dětech, už to bude deset zpátky s Anetkou, tak naposledy jsme právě s Anetkou v kroji. A letos to tedy, jako hlavní pár, zase uzavíráme, to naše hodové působení takto,“ konstatoval Vojtěch Pospíšil, hlavní stárek.

Kolik stárků a stárek na třicátých Vavřineckých hodech v Řečkovickém pivovaru vlastně bylo?

„Máme zde dvaadvacet párů a jsme tady čtyři generace. Děti, naše generace jako hlavní, pak máme starší, to je taková legendová generace, a pak úplní zakladatelé,“ doplnila Aneta Píšová, hlavní stárka.

Již podvanácté se role hlavního moderátora ujal brněnský herec Zdeněk Junák. I když tomu mělo být letos jinak.

„Musím říci, že já už jsem tady byl xkrát. Já jsem moderoval xkrát, a potom už jsem nevěděl, kde mám ty vtípky brát, co mám přinést. Pořád se opakujete. A tak jsem doporučil, a žezlo jsem předal mému výbornému kolegovi Michalu Isteníkovi. Jenomže kluk se nám roztočil, je populární. A já mu to přeji! Dneska nemohl, a tak jsem to vzal za něho a jsem rád. Já bych tedy přišel. Já bych přišel jako návštěvník. Ale jsem rád a je to tady krásné,“ uvedl Zdeněk Junák, moderátor akce.

Starosta, ústy moderátora a vlastní rukou, předal stárkům hodové právo. A pak už se mohla potřicáté v Řečkovickém pivovaru zábava rozproudit naplno. Pokud vás mrzí, že jste letošní Řečkovické hody nestihli, vůbec nevadí, šanci budete mít opět za rok.




GADO, s.r.o. - pracoviště Břeclav
Břeclav
od 21 000 Kč/měsíc

Detail

JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

OPTIMIA facility s.r.o. - Kyjov zastávka
Kyjov
od 130 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu