Šalinkarty brzy budou pouze elektronické

  • 28. října 2021,
  • 10:00,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Od prvního ledna příštího roku už nebudou v Brně existovat papírové šalinkarty. Vše bude možné vyřídit pouze elektronicky. Nákup i užívání předplatných jízdenek by se tak mělo zjednodušit. Ti, kdo s elektronickými jízdenkami zkušenost ještě nemají, se mohou o pomoc obrátit na zaměstnance Dopravního podniku.

Reklama

Začátkem příštího roku se pro cestující brněnskou MHD stanou papírové předplatní jízdenky minulostí. Zakoupit si bude možné pouze jejich elektronickou variantu. I Brno jde z dobou a elektronizace je nevyhnutelnou součástí moderního světa.

“Pro cestující to bude znamenat, že už si budou moci zakoupit pouze elektronickou šalinkartu, nikoliv už papírovou. Reálně to ale pro ně bude velké ulehčení a zpohodlnění nákupu jízdenek, protože si vše hladce vyřídí na portálu www.brnoid.cz a pomocí pár kliknutí si zakoupí šalinkartu,” uvedla Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Pro mnohé z těch, kteří už takzvanou šalinkartu mají, nenastane žádná změna. Dvě třetiny ze 184 tisíc uživatelů předplatných jízdenek už elektronickou formu využívají. Těm ostatním 60 tisícům mohou s převedením pomoci pracovníci Dopravního podniku města Brna.

“U přepážky je vyfotí, zřídí jim účet, objednají šalinkartu a cestující pouze zaplatí. A to buď bankovní kartou nebo i hotově,” doplnila Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Cestování městskou hromadnou dopravou v Brně se netýká pouze Brňanů, ale také ve značné míře studentů, kteří se potřebují od podzimu do léta po městě pohodlně pohybovat. Pro přejíždění mezi univerzitami a domovem, případně menzou, bývá předplatní jízdenka nejlepší volbou, obzvlášť díky studentským slevám. Studenti, kterým již bylo 18 již využívají elektronické šalinkarty od letošního roku. Od prvního listopadu na ně přejdou senioři do 70 let a zbytek uživatelů od ledna příštího roku. Zeptali jsme se cestujících, jak probíhající elektronizaci vnímají.

Díky elektronizaci bude pořízení předplatných jízdenek jednodušší a rychlejší. Dopravní podnik navíc ušetří na tisku, distribuci, nižších provizích při platbách přes platební bránu a personálním zabezpečení. A to zhruba 4 miliony ročně. Od příštího roku bude Brno hned po Ostravě a Ústí nad Labem třetím městem v republice, ve kterém platí už pouze elektronické předplatní jízdenky.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu