V Lužánkách předvedou TSB pouliční osvětlení

  • 28. října 2021,
  • 10:00,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Různé varianty nových led svítidel si budou moci na vlastní kůži obyvatelé Brna vyzkoušet v Lužánkách. Technické sítě Brno tam totiž instalují testovací polygon. Podle zpětných vazeb občanů sestaví v budoucnu plán instalace nových svítidel v brněnských parcích.

Reklama

Technické sítě Brno připravily v parku Lužánky světelný polygon, aby dali veřejnosti možnost vyzkoušet si moderní osvětlení. Ve čtyřech úsecích se budou moci projít pod moderními LED svítidly s různými parametry a zhodnotit, jaké osvětlení jim vyhovuje. První z nich jsou světla s chromatičností 3000 kelvinů, která budou ztlumována na 75 a 50% výkonu. Druhým typem jsou biodynamická svítidla. Ta svítí těsně po setmění jasně, ovšem během večera snižují množství modré složky světla až téměř k nule.

“Třetí druh je 2200 kelvinů, ale s pohybovým senzorem, to znamená, že ta světla budou svítit asi na 10% výkonu a když nadetekuje ten senzor pohyb, postupně se zvýší ta intenzita na 100%, během asi deseti vteřin, a potom po nějaké době, řádově 1,5 minuty, se utlumí zpět na těch 10%,” řekl Michal Marciniszyn, předseda představentstva TSB.

Poslední, čtvrtý druh světel s chromatičností 1800 kelvinů, vůbec negeneruje modrou složku světla, ovšem je energeticky náročnější. Odstraněné této složky je šetrnější k přírodě, zvěři a také k nám, lidem, protože mimo jiné ovlivňuje tvorbu melatoninu, který má vliv na náš spánek. Na druhou stranu má ve veřejném osvětlení důležité místo.

“Trocha té modré složky vlastně nám v mnoha ohledech pomáhá. Jedna věc je, že nám to snižuje tu energetickou náročnost a druhá věc je, že jsou lépe vidět kontrasty a barvy. Pokud to máte jenom oranžové světlo, tak ty barvy a kontrasty jsou vidět poměrně špatně. Takže právě proto děláme ten polygon, kde dáváme světla, která mají trochu té modré složky a i světla, která nemají vlastně vůbec žádnou, aby nám občané řekly, co pro ně je v těch parcích příhodnější,” uvedl Michal Marciniszyn, předseda představentstva TSB

Kvalitní osvětlení v parcích i ve městě ocení například dívky, které se vracejí za tmy domů, tak pejskaři, kteří v noci či brzy ráno venčí své mazlíčky. Porovnat je třeba jasnost světla, ekonomickou stránku, přítomnost již zmíněné modré složky a šetrnost k přírodě.

Příliš mnoho světla zatěžuje život nejen zvířatům, ale také lidem. Třeba těm, kterým v noci pouliční lampy svítí do ložnic. V případě instalace nových led svítidel by se však situace mohla změnit. A s tím by se proměnil i pohled na noční Brno, který dnes nabízí spoustu žlutě osvícených budov.

Těch 1800 nebo 2200 kelvinů je vlastně velmi podobné světlo. Ale bude to jiné, protože ty ledky svítí jenom dolů. Zatímco u toho sodíkového svítidla vidíte, jak to svítí nahoru, ty ledky mají tu distribuci světla perfektně jenom dolů a vlastně byste spoustu tady z těchle světýlek neviděli,” doplnil Michal Marciniszyn, předseda představentstva TSB.

Normy navíc ukládají, že v případě instalace nového osvětlení může světlo dosahovat maximálně do výšky prvního patra budovy. Například v oblasti Hlavního nádraží, kde je například budova Letma osvícena téměř celá, by se v případě kompletní výměny situace výrazně změnila. Kompletní polygon měl být hotový již v září, ovšem kvůli nedostatku čipů bude k hodnocení veřejnosti připraven od prvního listopadu.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

PSK Group, spol. s r.o. - BD Nádražní
Slavkov u Brna
od 185 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu