Brno má za sebou 75. plavební sezónu

  • 1. listopadu 2021,
  • 16:43,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Pětasedmdesátá plavební sezóna v Brně byla jednou z nejúspěšnějších. Možná za to může covidová situace, kdy Češi volili raději dovolenou v tuzemsku a tak využívali místní atrakce. V každém případě jsou vysoká čísla pro Dopravní podnik skvělou zprávou.

Reklama

Už pětasedmdesát let brázdí hladinu Brněnské přehrady lodě Dopravního podniku města Brna. Jubilejní plavební sezóna, která skončila letos v říjnu, se obzvlášť vydařila a počet přepravených cestujících převýšil očekávání.

“Pravděpodobně tomu napomohla i covidová doba, kdy lidé příliš necestovali do zahraničí, ale vyhledávali si výlety spíše v tuzemsku. Nicméně my jsme tomu rádi, že se ta obliba Brněnské přehrady vrací,” řekla tisková mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

My jsme převezli více než 280 000, což našlo srovnání někde v 80. letech minulého století. Takže ta pětasedmdesátá plavební sezóna se opravdu vydařila a je to velká výzva i pro ten příští rok,” uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB.

Zájem o jízdy byl opravdu velký. Jen loď Morava na okružních jízdách, které byly zdarma, převezla téměř 1500 lidí. Také se kromě linkové lodní dopravy vrací i poptávka po jízdách na objednávku. Pro představu se letos jednalo o 146 mimořádných jízd. Plavební sezóna trvala od 2. dubna do 10. října. Od té doby vypadá přehrada poněkud opuštěně a klidně a lodě dostávají po náročné sezóně zaslouženou péči.

“Vždy po skončení plavební sezóny sváží naši kapitáni plavební můstky a další plovoucí zařízení z přehrady do přístaviště. Poté vytahují lodě na souš a pak už probíhá jejich každoroční zimní údržba,” vysvětlila Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Během pětasedmdesáti let, co každoročně vyjíždějí lodě na své pravidelné trasy se mnohé změnilo. Došlo například k modernizaci zastávek, kterou Dopravní podnik plánuje i v budoucnu, nebo se na hladinu vrátila opravená loď Morava.

“Ten loňský rok jsme vlastně přidali další loď a vlastně zachránili jsme historii Brněnské přehrady, která je obrovská. Je to velký symbol pro město Brno i pro Dopravní podnik, to znamená, že to by mělo někde rezonovat. Pak je to samozřejmě stav Brněnské přehrady, který se zlepšuje jsou to různá přístaviště, která budujeme…,” doplnil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Milovníci plaveb po Brněnské přehradě i rodiny s dětmi, které se už teď těší na další jízdu, budou moci na další loď nastoupit na jaře příštího roku. Plavební sezóna 2022 bude zahájena na velký pátek, 15. dubna.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu