Koncem roku bude v Brně jezdit už 18 Draků

  • 8. listopadu 2021,
  • 14:48,
  • Brno,
  • Jana Holubová

V dílnách Dopravního podniku města Brna vznikají stále noví Draci. Na konci letošního roku už jich v ulicích města bude jezdit 18. Celkově jich vznikne 41 a kromě linky číslo 4 nahradí starší vozy i na ostatních tramvajových linkách.

Reklama

V pátek 24. dubna 2020 vyjel do ulic města první brněnský Drak sestavený v dílnách Dopravního podniku města Brna. Koncem letošního roku už jich bude jezdit 18. Projekt pokračuje podle plánu a díky tomu se mohou cestující těšit na příjemnější a pohodlnější cestování městskou hromadnou dopravou.

“V loňském, v tom prvním roce projektu, jsme sestavili celkem 9 Draků, v letošním roce nás čeká stejný počet. A v dalších letech zatím předpokládáme po osmi Dracích. Celkově jich tedy bude do konce roku 2024 jezdit po Brně 41,” Uvedla tisková mluvčí DPMB Hana Tomaštíková.

Na montáži jednoho nového vozu se vystřídá přibližně 40 zaměstnanců dopravního podniku různých specializací a není těžké mezi nimi najít i ženy. Celý proces trvá zhruba 5 měsíců.

“Od okamžiku, kdy dorazí hrubá stavba vozidla do okamžiku, než proběhnou všechny předepsané zkoušky. Potom zhruba 3-4 týdny na ty papíry a potom může vyjet s cestujícími,” řekl Michal Herš, vedoucí ústředních dílen DPMB.

Zaměstnanci se ovšem s každým dalším zhotoveným vozem zlepšují a získávají nové zkušenosti. Tím se také doba montáže postupně zkracuje.

“Oproti prvnímu drakovi je to obrovský rozdíl, první nám taky trval dvojnásobek doby, než se zaměstnanci se vším seznámili, tak stále museli studovat dokumentaci, návody, a tak dále. Dnes už to znají v podstatě zpaměti,” doplnil Michal Herš, vedoucí ústředních dílen DPMB.

Velkou výhodou je, že ve vozovně pracuje stabilní tým zaměstnanců. Díky jejich pečlivé práci nahrazují vozy během roku především starší modely K2 a to primárně na tramvajové lince číslo 4. Jejich moderní vybavení přináší cestujícím nové možnosti, jak cestovat městskou dopravou pohodlněji.

Jsou to první klimatizované tramvaje, což cestující jistě ocení. Dále jsou to tramvaje, které jsou stoprocentně nízkopodlažní, jsou zde USB nabíječky a celkově ten komfort pro cestující je řádově někde úplně jinde než ty staré tramvaje,” vysvětlila Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Na tyto vozy dostává Dopravní podnik během více než ročního provozu vesměs pozitivní ohlasy. Lidé také pozitivně hodnotí originální design červenobílého “es”, díky kterému jsou ve městě Draci snadno rozpoznatelní.

“Ti, kteří se s nimi třeba nesetkávají, tak nám často píší, že by ocenili, aby draci jezdili právě na jejich lince aby s nimi mohli jezdit do práce nebo do školy,” doplnila Hana Tomaštíková, tisková mluvčí DPMB.

Než se však zbylých draků dočkají, mohou zatím obdivovat moderní vybavení i vzhled například tramvají Škoda 13T. Při modernizaci totiž tyto tramvaje získaly podobný červeno-bílý design, jako má Drak.




Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu