Výstavní projekty v MZK připomínají moravské letce RAF

  • 18. listopadu 2021,
  • 13:39,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Do života Leopolda Šroma a dalších moravských letců RAF je nyní možné nahlédnout díky výstavě v Moravské zemské knihovně. Interaktivní provedení a rozšíření výstavy do online prostoru nabízí atraktivní možnost, jak se dozvědět víc o československých hrdinech. K vidění jsou například úryvky literárních děl a cenné artefakty.

Reklama

Moravská zemská knihovna představuje výstavní projekty věnované moravským letcům RAF, především Leopoldu Šromovi. Právě on je hlavním hrdinou výstavy z cyklu Oči Brna, který se zaměřuje na významné osobnosti spojené s Brnem.

“Leopold Šrom byl vlastně Chrlickým rodákem, Chrlice u Brna jsou dneska už vlastně součástí Brna. Byl to skvělý stíhač, agresivní stíhač, výborný pilot a dokonce byl označován za letecké eso, pokud jde o sestřely. A působil u britské Royal Air Force spolu s dalšími čechoslováky,” řekl Radoslav Pospíchal, kurátor výstavy.

Kromě toho byl podle dostupných zdrojů u rodiny a přátel považován za dobrého, charismatického a obětavého člověka a skutečného vlastence. Což byl jeden z důvodů, proč si ho kurátor výstavy Radoslav Pospíchal vybral. Kromě Leopolda Šroma je výstava věnována také devíti dalším moravským pilotům RAF, jejichž příběhy by neměly zůstat zapomenuty.

Mě sem přivedl především zájem o historii Československa. A hlavně zájem o ty tzv. bezejmenné. Zájem o lidi, o kterých se 40 let v této republice nesmělo mluvit,” uvedl Honza Studený, návštěvník výstavy.

Hlavním jádrem výstavy jsou literární ukázky z děl, která příběhy letců popisují. Veřejnosti jsou prezentovány moderní interaktivní formou, kdy si prostřednictvím dotykové obrazovky mohou prohlížet obrázky a úryvky z daných děl.

“Je tady řada popsaných leteckých soubojů, skutečných bojů o život. V případě Leopolda Šroma, který se se zdevastovaným spitfirem dostal po letecké akci, operačním letu, z Francie přes La Manche. Takový zázrak, jak přežil,” popsal Radoslav Pospíchal, kurátor výstavy.

Osobní příběhy hrdinů doplňují i drobné artefakty, jako je například dalekohled, zapalovač, pilotní brýle aj. Dokonce si návštěvníci mohou prohlédnout originální uniformu československého letce RAF. Součástí výstavy je také projekční stěna, která mapuje Šromův životní příběh.

“Obsahuje také dobové záběry z Národního filmového archivu, kde se můžou naši návštěvníci podívat na záběry našich československých perutí, jak působily právě v Británii za doby 2. světové války,” doplnil Radoslav Pospíchal, kurátor výstavy.

Moderní provedení výstavy by mohlo kromě pamětníků a milovníků historie přilákat i mladší generaci, která podle pana Studeného má dnes jiné zájmy a koníčky a o podobné události naší historie pravděpodobně nejeví dostatečný zájem.

“Proto je taková výstava strašně důležitá aby se to i těm mladým lidem..., a navíc touto mimořádně atraktivní formou, byť na malé ploše, tak velmi technicky dokonalou formou, se tato výstava může těmto mladým lidem takto přiblížit,” uvedl návštěvník výstavy Honza Studený.

Výstava Oči Brna: Leopold Šrom a moravští letci RAF je rozšířena ještě o online variantu, která je ke shlédnutí na webu raf.knihovny.cz. Ponořit se do příběhů těchto hrdinů budou návštěvníci moci do 15. ledna roku 2022.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu