Zdravotní klauni působí v nemocnicích už 20 let

  • 6. prosince 2021,
  • 10:34,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Už 20 let přinášejí do nemocnic kousek radosti zdravotní klauni. Jednou z nemocnic, kterou navštěvují je Dětská nemocnice na Černopolní ulici. Za tím, co občas vypadá jako veselá hra, stojí ovšem velký kus práce.

Reklama

Trochu té radosti na místa, kde jí moc nebývá, tedy do nemocnic, nosí zdravotní klauni. A to už celých 20 let. Není to ovšem jenom o tom, že barevní človíčci s červenými nosy obcházejí čekárny.

“Kromě odpoledních pravidelných návštěv doprovázíme děti na operační sál, máme speciální projekt pro děti, které jsou v domácí dlouhodobé péči, přezůvky máme, Cirkus Paciento, doprovázíme děti a zpříjemňujeme jim pobyt na ambulanci a mnoho, mnoho dalšího,” řekla Klára Palečková manažerka klaunského týmu organizace Zdravotní klaun.

Za ta léta si na zdravotní klauny zvykli v mnoha nemocnicích včetně těch brněnských. Nejčastěji je můžete potkat právě v Dětské nemocnici, kde jsou už skoro jako doma.

Je to úžasný. Já můžu zhodnotit ze svého bývalého pracoviště, kde jsem pracovala na lůžkovém oddělení, kde byly děti po operacích, tak to bylo fakt fajn, že přicházeli. Přicházeli krátce, pak se to rozšířilo. Oni jsou tady hodně často, hodně dokážou, ale myslím si, že když se rozšíří jejich řady a bude jich tady víc s náma, tak budeme jenom rádi.” uvedla Milada Jakl Jamborová, vrchní sestra Dětské nemocnice, FN Brno.

Zdravotním klaunem se nemůže stát každý, protože ač je to práce plná her a dovádění, lehká rozhodně není. Zeptali jsme se jedné klaunky, která v organizaci působí od jejího počátku, co musí dobrý klaun umět.

“Určitě si musí chtít a umět udělat srandu sám ze sebe, ze svých nedostatků. Nebát se a nestydět se dát najevo to, co mu nejde, co nezvládá a co normálně člověk skrývá. Taky schopnost improvizovat, empatie, umět se rozřádit, když je potřeba, umět se naopak zklidnit, když je potřeba,” vysvětlila Jana Gaierová, zdravotní klaunka.

Dále je také důležité, aby spolu klauni uměli dobře komunikovat mezi sebou a byli na place dobří parťáci. Disponovat těmito schopnostmi ovšem zájemcům o pozici zdravotního klauna však nestačí. Co ještě musí takový zájemce pro vysněné povolání udělat?

“Projít výběrovým řízením, které je většinou tří až čtyřkolové, pak se jít podívat do nemocnice v civilu, 3x a 3x jako třetí klaun. Pak může teprve člověk nastoupit jako zdravotní klaun,” uvedla Klára Palečková manažerka klaunského týmu organizace Zdravotní klaun.

“Jelikož jsem měl nějaké herecké ambice a nějakým způsobem mám touhu rozdávat radost a tady tyhle věci, tak jsem nakonec přišel na to, že je to hodně dobrý využití nějakýho hereckýho talentu. Možná úplně nejlepší, který jsem si dokázal představit,” uvedl Dalibor Buš, zdravotní klaun.

Na Jižní Moravě působí dvacetičlenný tým profesionálních zdravotních klaunů. Úsměv na rtech dokáží vykouzlit nejen dětem, ale i dospělým. Potkat je však v provozu oddělení pro dospělé je zatím stále vzácné, ale kdo ví, třeba za dalších 20 let budou již stálou součástí personálu každé nemocnice.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu