Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky čeká rekonstrukce

  • 13. prosince 2021,
  • 9:32,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Divadlo Bolka Polívky a kino Scala se dočkají rekonstrukce. V tuto chvíli se jejich produkce navzájem ruší a budova samotná už si zaslouží větší zásah. Je ale třeba najít náhradní prostory, ve kterých by v době rekonstrukce, která odstartuje v roce 2023, mohla produkce obou institucí dočasně probíhat.

Reklama

Budova, ve které sídlí Kino Scala a zároveň Divadlo Bolka Polívky, se dočká kompletní rekonstrukce. V budově, především v Divadle, se v minulých letech uskutečnilo několik menších zásahů, ovšem ty nevyřešili hlavní problémy - nedokonalou statiku budovy a nedostatečné odhlučnění.

“Ta budova, ve které se nacházíme pochází z roku 1929 a poslední velká rekonstrukce byla v 70. letech, takže si rekonstrukční zásah zaslouží,” řekl Petr Dimitrov, manažer Univerzitního kina Scala, MUNI.

“Když Kino Scala uvádí film a jsou tam letadla, bombardování a podobně, tak to slyšíme. My teď teda máme inscenaci z druhé světové války Rouen a tam je taky bombardování, tak jim to trošku vracíme. Takže hlavně je to v tom hluku,” doplnila ředitelka Divadla Bolka Polívky Kateřina Komárková.

"Třeba v případě různých drobných rekonstrukcí, které v Divadle Bolka Polívky probíhaly přes den, tak byl rušen ten náš konferenční a přednáškový provoz, protože my jsme univerzitní kino a máme program jak přes den, tak i večer,” uvedl Petr Dimitrov, manažer Univerzitního kina Scala, MUNI.

Město Brno se na základě těchto problémů rozhodlo schválit rekonstrukci budovy. Stavební práce zasáhnou jak provoz kina tak divadla a měly by odstartovat v roce 2023

“Do té doby musíme najít adekvátní prostory pro divadlo a ideálně samozřejmě i pro kino tak, aby po dobu rekonstrukce mohla ta činnost probíhat, ale jinde. Ono to není tak složité, to Brno má poměrně jasně nadefinované prostory, o kterých můžeme uvažovat,” vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

S Divadlem Bolka polívky už město ohledně prostor pro konání představení intenzivně jedná. Zásadní opravy budou probíhat přímo v sále, opravit je třeba vzduchotechniku a zmodernizovat jevištní technologii a mnoho dalšího. Návštěvníci divadla se budou moci po rekonstrukci těšit jak na nové prostředí a komfort, tak především na představení, která doposud v divadle nebylo možné uvést.

“Pokud se změní i ta jevištní technologie, tak uvítáme rozšířený repertoár Činoherního klubu, Městských divadel pražských nebo dokonce i divadla Drak, které má úžasné představení pro děti. Takže na to se těšíme moc,” řekla ředitelka Divadla Bolka Polívky Kateřina Komárková.

V Kině Scala by zase ocenily, kdyby byla rekonstrukce v této části budovy zaměřena také na řešení ventilace a bezbariérového přístupu. Rozhodnutí města pro obě instituce přináší sice komplikace spojené s rekonstrukcí, ovšem do budoucna bude moci jejich provoz fungovat bezproblémově.

SYN

“Pokud jde o to vyřešení toho akustického problému toho vzájemného rušení, tak to samozřejmě také vítáme, ale samozřejmě bychom byli rádi, kdyby ten čas, kdy to knino nebude moct fungovat, byl co nejkratší, to je pochopitelné,” vysvětlil Petr Dimitrov, manažer Univerzitního kina Scala, MUNI.

Pro úspěch celého projektu je zásadní, že spolu Divadlo Bolka Polívky i Kino Scala bez problému komunikují. Pokud se podaří najít kvalitní prostory pro jejich přechodné fungování, budou se moci milovníci kultury i nadále těšit z představení, filmů a přednášek. Stejně tak, jako následně z výhod zmodernizované budovy.




AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu