Brno bude mít svou náplavku

  • 31. ledna 2022,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Díky další etapě projektu protipovodňových opatření v Brně bude mít i moravská metropole svou náplavku. Břehy řeky Svratky se během ní promění k nepoznání a na své si přijdou i cyklisté.

Stáhnout video
Reklama

Úsek řeky Svratky od Riviéry přes Poříčí k železničnímu viaduktu na Uhelné ulici se zcela promění. Odstartovala další etapa projektu Realizace protipovodňových opatření města Brna a díky ní se mohou Brňané těšit mimo jiné na více než 300 metrů dlouhou kolonádu. Tou oslnil porotu vítězný návrh architektonické kanceláře profesora Rullera.

“To bylo právě velice kladně hodnoceno, ta myšlenka té náplavky. Byl to asi jediný návrh, který to tam výrazně navrhoval. Bude tam i sociální zařízení a budou tam i prostory, kde by mohly být vybudovány různé mobilní stánky,” řekla Bibiana Janebová, vedoucí týmu protipovodňových opatření, KAM.


Hlavním cílem celého projektu navržených úprav je ochránit město a jeho obyvatele před stoletou vodou. Snížení vysokých břehů a rozšíření koryta zajistí další zvýšení kapacity řeky. “Vedlejším” efektem bude zkrášlení celého okolí a příjemný prostor pro setkávání.

Anketa

Stavba poskytne také příležitost k obnově zeleně. V plánu je například výsadba nových stromů.

“V současnosti jsou ty břehy zatíženy velkým množstvím náletových stromů, nekvalitních, které samozřejmě i mohou ohrožovat ten současný stav, takže všechny tyhlety stromy budou nějakým způsobem odstranění a nahrazení novou výsadbou,” uvedla Bibiana Janebová, vedoucí týmu protipovodňových opatření, KAM.

Celkově je v plánu více než 900 stromů pokácet a přes 1700 nových vysadit. Přímo v místě stavby však bude kvůli funkci protipovodňových opatření umístěna pouze jejich část, i tak se mohou Brňané těšit na větší množství kvalitnější zeleně v okolí Svratky. Projekt vyjde vstříc také potřebám cyklistů, pěších turistů či maminek s kočárky. Na obou stranách řeky budou vybudovány stezky, cyklostezka a stezka pro pěší. Jejich oddělení vnímá veřejnost jako značnou výhodu.


ANKETA

Už teď připravuje Kancelář architekta města další etapy projektu zahrnující 23 kilometrů úprav na Svratce i Svitavě. Protipovodňová opatření v již odstartované sedmé a osmé etapě si vyžádají částku přes jednu miliardu korun. Větší část těchto peněz město získá z Národního plánu obnovy, konkrétně Národního programu Životního prostředí.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Bučovice
Bučovice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu