Prohlídku vily Tugendhat si mohou užít i neslyšící

  • 14. února 2022,
  • 8:45,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Prohlídku unikátní vily Tugendhat si nyní mohou vychutnat i návštěvníci se sluchovým postižením. Po úspěšném projektu zaměřeném na nevidomé se správa vily a organizace Tichý svět spojily a vytvořily tablety pro neslyšící. Díky tomu se dozvědí víc například o překrásné zahradě, či onyxové stěně.

Reklama

Poutavý výklad, který zažijí návštěvníci vily Tugendhat, si nyní mohou vychutnat i sluchově postižení. Projekt, který to umožňuje, má na svědomí správa vily společně s organizací Tichý svět. Díky jeho realizaci stačí těmto návštěvníkům sledovat místo průvodce displej tabletu.

“Připravili jsme si prohlídku, která je vlastně formou takových krátkých videí umístěna na tablety, které si mohou během prohlídky pustit. Tudíž si mohou normálně projít vilu Tugendhat fyzicky, ale můžou mít v českém jazyce na znakovanou prohlídku a tudíž si ten prostor projít, dozvědět se zajímavé informace z historie, co kde vidí a tak podobně,” uvedl Petr Dvořák, komunikace s veřejností, Vila Tugendhat

Správa vily má v tuto chvíli takové tablety k dispozici dva. Na konci roku vyhodnotí, jaký byl o tuto službu zájem podle toho případně počet přístrojů navýší. Tento projekt není jedinou snahou správy vily přiblížit slavnou památku UNESCO lidem s handicapem. Například v roce 2019 dostali šanci užít si návštěvu vily osoby se zrakovým postižením.

“Jeden speciální termín vyhrazený pro prohlídky pro nevidomé návštěvníky, kdy si mohou prohlédnout objekt a sáhnout si na nějaké materiály. Máme tady haptické modely, kupříkladu, takže máme na to pozitivní reakce a plánujeme i do budoucna se posouvat dále a dále s tím, co nás zrovna napadne a na co bychom se rádi chtěli zaměřit,” doplnil Petr Dvořák, komunikace s veřejností, Vila Tugendhat

Jedním z hlavních impulzů k podobným projektům je fakt, že o návštěvu vily je stále zájem. Někteří návštěvníci přicházejí i opakovaně a každý má svůj důvod, proč ho tato budova fascinuje. Ať už je to unikátní architektura, slavná onyxová stěna, dech beroucí výhled či prostorná zahrada.

“Někoho přiláká jedinečný příběh celého objektu, velice složitá historie. Vlastně ten vývoj od 30. let až po současnost, někoho zase přiláká památková obnova, precizní dílenské a restaurátorské zásahy, které tady proběhly. Takže těch motivů je celá řada a určitě k nám zavítají lidé z celého světa,” řekl Petr Dvořák, komunikace s veřejností, Vila Tugendhat

Zájemci z handicapem si mohou rezervovat návštěvu na stránkách vily, v sekci Vila Tugendhat bezbariérová. Pro sluchově postižené je na stránkách dokonce k dispozici video, ve kterém se dozví vše o koupi vstupenek a rezervování tabletu.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Ing. Ivan Vašíček - 01
Zhoř
od 33 000 Kč/měsíc

Detail

ČOS - Speciální servis s.r.o. - Tišnov
Tišnov
od 19 500 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu