Zážitková prohlídka jeskyně Výpustek umí překvapit

  • 8. března 2022,
  • 15:16,
  • Brno,
  • Jana Holubová

Správa jeskyní České republiky přidala k základní prohlídce jeskyně Výpustek ještě druhý. Zážitkový. Nabízí návštěvníkům prohlédnout si zákoutí jeskyně, do kterých zatím nebyl přístup veřejnosti povolen.

Reklama

K základnímu prohlídkovému okruhu jeskyně Výpustek se po 14ti letech přidal druhý. Tento zážitkový okruh vytvořila Správa jeskyní České republiky především proto, aby mohli návštěvníci zvenčí vidět kryt, který je zasazen přímo v jeskyni,

“My je na té základní trase vodíme vevnitř tím krytem. Vyprávíme jim celou historii jeskyně včetně toho, že ten kryt nám postavila Československá lidová armáda a bylo na nich vidět, že si vůbec nedokážou představit, že ta stavba stojí v jeskyni. Byl to takový ten impulz, že jsme si řekli, že je reálné to těm lidem ukázat, tak proč to prostě nezkusit,” doplnila vedoucí jeskyně Výpustek Hana Horáková.

Trasa je necelých 700 metrů dlouhá a prohlídka trvá zhruba 80 minut. Oproti základnímu okruhu zavede průvodce či průvodkyně návštěvníky do těžko přístupných míst. Je tedy třeba myslet na dobrou obuv a počítat s tím, že hrozí ušpinění oblečení.

“Nemáte tam betonové chodníky, hlavně ty trasy nejsou osvětlené, takže ti lidé od nás dostávají čelovky a světla a samozřejmě výška těch stropů, těch chodeb, není tak, jak to bývá na těch zpřístupněných trasách,” řekla vedoucí jeskyně Výpustek Hana Horáková.

Díky tomu je však možné nahlédnout do míst, kde jeskyně lidskému oku odhaluje své krásy a tajemství. Například do chodby tak malé, že sklonit hlavu nestačí.

“Je to ta tzv. nízká chodba, což je jediná přírodní chodba, která u nás byla zachována. Má svůj přírodní charakter, má tedy samozřejmě i svoji bohatou krápníkovou výzdobu. Tím skutečně dělá čest svému jménu, ona je opravdu nízká, takže tam ti návštěvníci musí po čtyřech, takže to je pro ně asi ten největší zážitek,” uvedla vedoucí jeskyně Výpustek Hana Horáková.

Aby bylo během prohlídky možné plně obdivovat zasazení stavby krytu do jeskynního prostoru, musela Správa jeskyní postavit ocelový mostek. Z něj je možné sledovat vršek krytu. Pro komplexní zážitek mohou zájemci absolvovat obě prohlídky v jeden den. Na tu zážitkovou se však musejí dopředu objednat.

"Člověk si zavolá, my mu řekneme možnost, kdy může jít první okruh, druhý okruh, záleží jak který den. Ale určitě se snažíme vyjít vstříc, aby návštěvník mohl absolvovat obě dvě ty trasy a aby mu pěkně navazovaly,” uvedla průvodkyně Petra Vojáčková.

Prohlídka s názvem Za tajemstvím jeskyně je vhodná pro děti od šesti let věku. Před vstupem obdrží návštěvník helmu se svítilnou a pak už se společně s průvodcem může vydat na prohlídku jedné z úchvatných jeskyní Moravského krasu. A kdo ví, jaká tajemství se v neprozkoumaných místech ještě skrývají.




LODĚNICE s.r.o. Loděnice u Moravského Krumlova
Loděnice
od 21 480 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu