V Hodonicích se konal 13. ročník Extreme Euro Open

  • 27. června 2022,
  • 23:05,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Milovníci sportovní střelby z třiapadesáti zemí světa se sjely na letošní ročník Extreme Euro Open. Během závodu museli projít třiceti střeleckými situacemi a předvést, co umí. Již třináctý ročník konaný v na střelnici v Hodonicích se podle všeho velmi vydařil.

Reklama

V Hodonicích na Znojemsku se uskutečnil už 13. ročník střelecké soutěže Extreme Euro Open. Tento závod je součástí světového poháru ve sportovní střelbě a také jednou z největších sportovní akcí věnujících se tomuto sportu.

“O našem závodu se říká, že jsme každoroční neoficiální mistrovství světa, protože v Internacional Practical Shooting Confederation je mistrovství světa jednou za 3 roky, takže ti střelci z celého světa mají možnost každý rok se účastnit tohoto velkého závodu a jsme opravdu největším závodem na světě tohoto druhu,” uvedl Lubor Novák, ředitel závodu Extreme Euro Open.

Letos se závodu zúčastnilo celkem 750 střelců z 53 států světa. Mezi nimi se předvedly i špičky ve sportovní střelbě jako například sedminásobný mistr světa Eric Grauffel nebo Zdeněk Heneš, či Michal Štěpán, který získal titul Mistra Kanady.

“Tenhleten ročník je, si myslím, velmi povedenej. Podle mě ten trend těch “stejdží” a těch designů se čím dál víc zlepšuje, je to víc dynamické a pro střelce i takové víc soutěživé,” uvedl střelec Michal Štěpán.

Těmi “stejdžemi” jsou myšlena stanoviště, respektive střelecké situace, kterými střelci při závodu procházejí. Na střelnici v Hodonicích je jich pro závodníky připraveno 30.

“Během tří dnů musí střelci zvládnout všech 30 střeleckých situací. O tom, jestli obdrží některou z těchto medailí, rozhoduje kromě schopností i trocha štěstí.”

“K tomu sportu patří to pověstný štěstíčko. A samozřejmě je to o tom, že kdo líp natrénuje, kdo to umí a kdo je ten největší talent.” To IPSC je dynamickej sport, takže je to hezký na dívání, člověka to baví a zároveň ty situace se nikdy neopakují, takže není věc, že tam přijdete, stoupnete si a střílíte furt to stejný,” doplnil Michal Štěpán, střelec.

Celý závod, který trval od 19. do 26. června, byl tradičně rozdělen na předzávod a hlavní závod. Hlavní závod probíhal tři dny a střílelo se v dopoledních a odpoledních směnách. I přes výrazně teplé počasí, které mohlo být pro závodníky nepříjemné, jak střelci tak pořadatelé jsou s letošním ročníkem spokojeni.

“Je to super. Tři dny plné střílení, je to jedna z nejdelších, kromě level čtyřek, což je třeba Mistrovství Evropy a nebo tak, tak toto je největší soutěž,” uvedl Pavol Ženčár, střelec.

“Já si myslím, že ten závod se povedl, máme dobré ohlasy, což je takové pohlazení za tu únavnou práci, kterou jsme tady měsíc odváděli,” řekl Lubor Novák, ředitel závodu Extreme Euro Open.

Jedním z aspektů díky kterým jsou na akci dobré ohlasy je i apel na bezpečnost. Díky přísným pravidlům a opatřením tak mohou nejen ostatní závodníci, ale i fanoušci bezpečně sledovat dění na konkrétní “stejdži”. Třeba je to inspiruje k tomu, že se sportovní střelbu rozhodnou také vyzkoušet.






AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu