Vedení města s Brňany diskutovalo o družstevním bydlení

  • 25. července 2022,
  • 15:21,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Na brněnské radnici se diskutovalo o družstevním bydlení. Město zajišťuje budování družstevních bytů již v 5ti že 6ti plánovaných lokalit. Chce tak poskytnout příležitost mladým párům a rodinám získat vlastní bydlení dostupnější cestou.

Reklama

V úterý 19. července se na brněnské radnici uskutečnilo další informační setkání pro zájemce o městské družstevní bydlení. Tento pilotní projekt by měl nabídnout nové možnosti těm, kdo si v dnešní době nemohou dovolit vlastní bydlení od developerů.

“Já jsem především velice rád, že vedení města Brna dává družstevnímu bydlení prioritu, protože si myslím, že v současné době je to úplně jasné. Každý, kdo tu situaci sleduje, tak ví, že ceny těch komerčních bytů v Brně jsou velice vysoko a jen těžko lze předpokládat, že budou někdy v budoucnu klesat. Takže to družstevní bydlení jako alternativa, přece jenom o něco levnější a tím i dostupnější záležitost a cesta k bydlení pro střední třídu je podle mě jediná cesta, jakou město velikosti Brna může jít,” řekl Marek Viskot, předseda Komise bydlení.

Výstavbu bytových domů nebude zajišťovat soukromý developer pro svůj zisk, ale městem založená družstva pro svoje členy za nákladové ceny, tedy bez marže. Inspirací pro projekt, který vedení města na informační schůzce prezentovalo, je například Vídeň.

“Samozřejmě se jezdíme učit do Vídně, kde s tím mají 70ti letou zkušenost, kde sociální demokraté mají už postavených už 200 000 družstevních bytů a proto také nemají ve Vídni vůbec žádný problém s nedostupností bydlení a také se to odráží na tom, že Vídeň teď byla opět vyhlášena jako nejlepší město pro život na světě,” uvedl Jiří Oliva, náměstek primátorky města Brna.

Architekti aktuálně projektují družstevní byty v pěti ze šesti vyčleněných lokalit.

“Ty lokality jsou jednak Kamenný vrch, tam jsme nejdál, společně s Francouzskou. Na Kamenném vrchu máme nějakých 350 bytů, Francouzská 90 bytů a zároveň v Aleji 33 bytů, to je v Holáskách v Tuřanech, tam jsme nejdál, tam už jsme založili i družstva,” doplnil Jiří Oliva, náměstek primátorky města Brna.

Dalšími lokalitami jsou Přízřenice (323 bytů) a Rumiště (225 bytů). Družstva si vezmou od banky úvěr, přičemž bude požadavkem města, aby banky úvěrovaly co nejvíce, ideálně 90 % nákladů výstavby, tedy aby družstevníci při vstupu do družstva skládali pouze 10 až 15% nákladové ceny bytu. To je výrazně méně než by potřebovali, pokud by žádali o klasickou hypotéku.

Anketa

“Za nás je to velmi dobrá příležitost, protože v dnešní době je velmi těžké pořídit si vlastní bydlení. Takže za nás je to velmi pozitivní krok.”

“Jaká je vaše ideální představa toho, kde byste chtěla bydlet, pokud to bude možné?” “No jelikož bydlím kousek od té Francouzské, tak asi na té Francouzské, to by bylo takový ideální v tom městě, ale nebráníme se ani tomu bydlet na těch okrajových částech,”

“Za nás asi 3+kk, nevím, kolem 70m² do budoucna, abychom se nemuseli stěhovat někam dál, nebo tak něco,”

Po kolaudaci zájemci s rezervačními smlouvami vstoupí do družstva a budou mu platit nájemné, ze kterého bude družstvo splácet úvěr bance. Zájemci se nyní mohou přihlašovat více než na jednu z nabízených lokalit. Pořadí, v jakém si budou moci v dané lokalitě vybírat konkrétní byty, bude určeno transparentním losováním. Přednost budou mít lidé s trvalým pobytem v Brně a s dětmi.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu