Očkovací kampaň oslovila stovky Ukrajinců v ČR

  • 6. dubna 2023,
  • 18:27,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Kampaň na podporu očkování Ukrajinců žijících u nás nese své ovoce. Během pěti interaktivních seminářů se podařilo oslovit stovky Ukrajinců, online kampaní ještě více. Zásluhu na tom má UNICEF společně s Ministerstvem zdravotnictví a dalšími organizacemi.

Reklama

Pokračování kampaně “Očkujeme se beze strachu” už od prosince loňského roku informuje Ukrajince žijící v Česku o fungování našeho zdravotního systému a možnostech očkování. Za jejím dosavadním úspěchem stojí Ministerstvo zdravotnictví, UNICEF, AMIGA, Společnost Podané ruce a řada dalších organizací, lékařů a odborníků.

“Řekl bych, že ta kampaň byla velmi povedená, oslovila desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny aby jim dala informace, že se mohou očkovat, že mohou jít za zdravotními službami, na UH pointy,” uvedl ředitel odboru komunikace s veřejností Ministerstva zdravotnictví ČR Ondřej Jakob.

“Myslíme si, že náš tým zkušených lékařů a psychologů dokázal přesvědčit Ukrajince, ať se nechají naočkovat,” doplnila Liubov Glodian ze společnosti AMIGA, koordinátorka projektu.

Cílem kampaně není upozornit pouze na očkování proti covidu 19, ale také na očkování dětí proti spalničkám, dětské obrně a dalším nemocem, které hradí dětem do 18ti let pojišťovna. Projekt je zaměřen tak na boj s dezinformacemi. Podle hejtmana Jihomoravského kraje ale nejsou největším problémem mýty, kterým věří Ukrajinští spoluobčané.

“Mnohem horší jsou ty dezinformace, které se dostávají k našim lidem, protože ty jsou o nějakém strachu a strašení a vyvolávání různých nejistot. A myslím si, že už jsou tady mezi námi dlouho, je jich hodně a my neřešíme v podstatě vůbec žádné problémy,” řekl Jan Grolich, hejtman Jihomoravského kraje.

Nákaze nemocemi, kterých se lidé obávají, se dá zabránit právě očkováním. Na to se snaží projekt upozornit nejen prostřednictvím videí, webinářů, příspěvků na sociálních sítích či osobního poradenství, ale také během seminářů, které se uskutečnily v různých městech.

“Během pěti zastávek naší roadshow se nám podařilo oslovit kolem sedmi set lidí. Kolem tří set žen, 60ti mužů a tří set padesát dětí,” vysvětlila Liubov Glodian ze společnoti AMIGA, koordinátorka projektu.

Podle jednoho z účastníků posledního semináře, který se uskutečnil v Brně, je očkování nezbytné a přehnaný strach z něj není na místě.

“Mám 3 děti. Všechny jsou očkovány pravidelně. Není na tom nic špatného. Všude vyžadují očkovací průkaz. To je normální jev. Není se čeho bát,” uvedl Mykola Kutsyk, otec tří dětí z Ukrajiny.

Očkovací kampaň hradí UNICEF ze zdrojů určených na pohotovostní programy pro země, které nejvíce přijímají ukrajinské uprchlíky. Nejde jen o to informovat, ale také zajistit místa, kde se mohou lidé nechat naočkovat.

“UNICEF společně s Ministerstvem zdravotnictví zlepšuje přímý přístup k očkování prostřednictvím deseti ambulantních center v nemocnicích a prostřednictvím Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost v krajských nemocnicích po celé České republice,” vysvětlila vedoucí kanceláře UNICEF, Yulia Oleinik.

Poskytnutí přístupu ke kvalitním informacím a zdravotní péči je jen jedním z mnoha kroků k tomu, aby se Ukrajinci mohli u nás, v té “cizí zemi s odlišnými pravidly”, cítit přijímáni a co nejvíce v bezpečí.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu