Senioři najdou ve Slatině nové bydlení

  • 1. listopadu 2023,
  • 12:43,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Bytový dům pro seniory ve Slatině byl dostavěn, zkolaudován a nyní už se v něm konají prohlídky. 11 bytů 2 + KK a čtyři bezbariérové garsonky už čekají na nové obyvatele. To vše díky spolupráci městské části a města Brna, které poskytlo investici přesahující 42 milionů korun.

Reklama

Na místě bývalého bytového domu ve Slatině v Bedřichovické ulici vznikla novostavba domu s dostupnými byty pro seniory. Pásku slavnostně přestřihli jak zástupci města Brna, tak starosta Slatiny Jiří Ides.

“Ta myšlenka vyšla tak, že jsme vyprojektovali společně tento dům pro seniory s patnácti bytovými jednotkami. My, jako městská část jsme poskytli pozemek a město Brno si následně vzalo za své tu investici. A výsledek vidíte, takže jsem rád, že ve Slatině vznikl historicky první domov pro seniory,” uvedl starosta MČ Brno-Slatina Jiří Ides (ČSSD).

Nachází se v něm 11 bytů o dispozici 2 + kk a čtyři bezbariérové garsonky. Ty však v plánu na začátku výstavby v listopadu 2021 nebyly a zhotovitelé se s touto změnou museli popasovat.

“Upravila se celá kuchyňská linka tak, aby se dalo zajet pod tu kuchyňskou linku, řešily se vypínače v koupelně, kde máte podle normy standardně nějaké výšky, nějaké vzdálenosti. A bylo to docela dost náročný to vůbec pro architekty dostat do těch místností tak, aby to fungovalo a aby to PID, orgán pro povolování těchto věcí povolil a schválil,” uvedl Vilém Huryta, výrobní ředitel společnosti Firesta-Fišer.

“Já bych seniorům popřála, aby se jim tady žilo dobře, aby tady navázali nové vztahy a aby žili i společenským životem, protože kromě těch bytů samotných je tady taky jedna společenská místnost a zejména krásné atrium,” uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Zrealizovat projekt by nebylo možné bez investice města přesahující 42 milionů korun. Už od září, kdy byla stavba zkolaudována, přicházejí zájemci z řad seniorů na prohlídky.

“Máme takový pořadníček, kde jsou body. A podle těch bodů jsou vlastně řazeni v tom pořadí, ve kterém se jim nabízí ty konkrétní byty, takže tady tenhleten dům by se měl začít osidlovat už v měsíci listopadu,” uvedl radní města Brna Jiří Oliva (ČSSD).

Dokončený dům v Bedřichovické ulici byl ve snaze pomoci seniorům pouze první etapou. Další bytový dům tohoto typu by měl ve Slatině vyrůst přímo na sousední parcele, kterou se podařilo městu vysměňovat.

“V nejbližsí době začneme připravovat druhou etapu. Tam vlastně teď, co nás brzdí, tak to je změna územního plánu. Takže jak bude nový územní plán, tak rozjedeme projekční práce na té další etapě,” doplnil radní města Brna Jiří Oliva (ČSSD).

Kromě Slatiny brzy nabídnou seniorům místo k příjemnému žití i další městské části. Město má aktuálně rozjednáno řadu dalších projektů - například v Bystrci na Vojtové by mělo vzniknout 47 bytů a přes 80 vznikne v Tuřanech V Aleji.




Petr Kraštenič - Hodonín
Hodonín
od 13 000 do 15 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu