Brněnské publikum stále více zajímají stand-upy

  • 18. ledna 2024,
  • 20:17,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Komediální žánr zvaný stand-up se v Brně těší stále větší oblibě. Můžete na něj narazit v klubech, kavárnách či divadlech. Nahlédli jsme pod pokličku přípravy takového výstupu a vyzpovídali komiky.

Reklama

Divadlo, koncert nebo zážitkový večer v Brně? Není problém. A co takhle stand-up. Už to není žánr jen pro americké komediální kluby, ale je stále více oblíbený i u českého publika. V programu brněnských podniků je tak možné pravidelně najít vystoupení některého ze stand-up komiků naší i zahraniční scény.

“Když pořádám nějaký tyhlety akce, stand-up, tak docela zjišťuji, že po tom je divácký hlad. Že opravdu lidi se chtějí bavit, v dnešní době, třeba je to více navštěvované, než nějaké koncerty,” uvedl Michal Šimíček, produkční brněnské kavárny a komik.

A přitom to není něco, co by české publikum v historii nezažilo. Svým způsobem stan-up dělali Voskovec s Werichem v podobě jejich proslulých forbín, nebo Miroslav Donutil se svými historkami.

“Já si opravdu myslím, že stand-up jako takový je hluboce zakořeněný v těch lidech. Menšík defakto vykládal historky, seděl u toho, ale byly to taky stand-upy, jo,” přiznal Michal Šimíček, produkční brněnské kavárny a komik.

Zeptali jsme se komika, který se stand-upy vystupuje už víc jak osmnáct let, do jaké míry je takový výstup připravený a jak moc se jedná o improvizaci.

Je to všechno autorský, takže stand-up je to, že si napíšeš výstup, jdeš ho poprvý zkusit, což je velkej stres. A pak to zlepšuješ a brousíš a když už je to po šedesátý, tak se dá říct, že je to připravený, ale je to takhle,” vysvětlil Arnošt Frauenberg, stand-up komik.

I v rámci stand-up comedy můžete narazit na různé formáty. Může to být série kratších, třeba desetiminutových vystoupení různých komiků, nebo dlouhé celovečerní vyprávění. Na podobné akce v Brně chodí nejen diváci znalí tohoto žánru, kteří vědí, pro co si jdou, ale také ti, co podobné vystoupení nezažili nebo ho viděli pouze v televizi.

ANKETA

Diváci se na stand-upu chtějí především bavit. Ale trefit se do humoru hned desítkám různých lidí v sále není nic jednoduchého.

“Nejtěžší je zjistit to, co rozesměje někoho jinýho. Mě doma třeba přijde něco vtipný, ale teď si to vyzkoušíš před lidma a zjistíš, že to jako nefunguje. Že tam vlastně něco neproběhlo, že nemáme takovou společnou zkušenost. Je potřeba najít něco, co oslovuje větší skupinu lidí,” doplnil Michal Šimíček, produkční brněnské kavárny a komik

Stát se dobrým stand-up komikem nemůže každý, ale každý si to může vyzkoušet - třeba doma před zrcadlem. A pokud se odváží, i v některém z brněnských podniků.




Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Gabriela Braunerová 001
Bučovice
od 300 do 500 Kč/hod.

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu