Do světa skla a porcelánu zve výstava Made by fire

  • 24. ledna 2024,
  • 16:06,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně oslavilo stopadesáté narozeniny mimo jiné i výstavou Made by fire (Mejd báj fajr). Nabízí vhled do světa skla a porcelánu a najdete v ní exponáty od designérů (dizajnérů) všech generací. Na závěr si můžete na památku odnést talíř - anebo ho rozbít o zeď muzea.

Reklama

Po světové premiéře v Miláně a repríze v Praze je v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu k vidění výstava Made by fire. Díky ní můžete nahlédnout do světa porcelánu, keramiky a skla a dozvědět se podrobnosti o procesu jejich výroby. Najdete v ní exponáty od designérů všech generací. Od těch starších, mezi které patří například Jiří Pelcl až po ty nejmladší.

“Abych uvedl příklad, tak tady můžete vidět jména jako je Maxim Velčovský, Antonín Tomášek, Milan Pekař, Rony Plesl, Lucie Koldová a další a další,” doplnil ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press.

Výstavu, která je součástí oslav sto padesáti let Uměleckoprůmyslového muzea v Brně, připravila Moravská galerie ve spolupráci s festivalem Designblok. Její brněnská verze je oproti dvěma předchozím výrazně obohacena o řadu exponátů a efektů. Můžete si například vyzkoušet rozsvítit světla, která se ovládají foukáním. Nebo se se rozhodnout, zda věříte tomu, že střepy přinášejí štěstí.

“V expozici Kup si štěstí, která je tady úplně nově, nebyla vlastně původně ani v Miláně ani v Praze, jsou návštěvníci postaveni před otázku, zda si štěstí koupí a vezmou si ho s sebou domů a nebo si ho rozbijou velmi symbolicky o zeď Místodržitelského paláce, kdy tato výstava vznikla ke sto padesáti letům, takže vlastně bijeme do zdi Uměleckoprůmyslového muzea, které oslavilo 150 let,” řekla specialistka online marketingu Moravské galerie v Brně Sylvie Poukarová.

Rozbitý porcelán můžete vidět i v dalším sále a to rovnou v několika hromadách. Cílem autorů výstavy bylo mimo jiné upozornit na množství odpadu, který při výrobě porcelánových produktů vzniká. Předev ším z předmětů čtvrté kategorie, které zákazníci nechtějí. Problémem je, že se aktuálně takový odpad nerecykluje, ale odváží na skládky a používá jako levný materiál například k zasypávání jam při stavbách.

“Nyní se vymýšlí technologie, jak se dá tady tento porcelán recyklovat, protože ta glazura to fakticky znemožňuje, Ale budoucnost tady tohohle porcelánu právě je, že se naučíme ho recyklovat a vyrábět z něho znovu plnohodnotný porcelán,” řekl ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press.

Z hlediska udržitelnosti jsou také zajímavé výsledky výzkumu Adama Železného, který porovnával ateliérovou a sériovou výrobu Porcelánu.

A přišel na to, že náš obvyklý předpoklad, tudíž podporovat malé designéry, protože jejich dílo má menší ekologickou stopu může být dost dobře mylný. Z dat naopak vyplývá, že výroba porcelánu je ekologičtější ve větších nákladech,” uvedla kurátorka výstavy Eva Slunečková.

Původně bylo v plánu výstavu umístit na poloviční prostor, než na jakém se aktuálně nachází.

“Ale ve finále jsme se rozhodli, že to uděláme ve všech místnostech a vlastně rozvineme ten kontext těch jednotlivých témat do maximální podoby,” uvedl ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press

Nyní zaplňuje sedm sálů Moravské galerie. Prohlédnout si ji bude možné až do konce srpna letošního roku.




ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu