Brněnské parky jsou plné krmítek pro ptáky

  • 12. února 2024,
  • 9:43,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Sýkorky, vrabci, červenky a další ptáčci potřebují v chladných obdobích pomocný zdroj potravy. Ten jim v Brně poskytují desítky krmítek v městských parcích, například na Špilberku.Vyrobit jednoduché krmítko není nic náročného a v následující reportáži se dozvíte, jak na to.

Reklama

Pracovníci Veřejné zeleně města Brna do parků pravidelně instalují budky a krmítka, aby mělo přezimující ptactvo doplňkový zdroj potravy. Oni sami spravují přibližně 150 krmítek, ale desítky dalších do parků přidávají i jiné organizace nebo také sami občané. Každý, kdo chce ptáčkům takto pomoci by měl následovat určitá doporučení - například krmítka umisťovat na vhodné místo.

“Buď můžou být na nějakých větších větvích stromů, zejména, když je uvidíme třeba na nevhodném místě, na nějaké mladé výsadbě, tak je přesuneme jinam,” uvedl Tomáš Trnka, komunikace s médii, Veřejná zeleň města Brna.

Dále by neměla být příliš velká a těžká, aby neohrozila kolemjdoucí. Co se týče materiálu, vhodnější jsou krmítka dřevěná. Aby opeřencům sloužila co nejlépe, je třeba tké vhodně zvolit druh potravy. V žádném případě by neměla veřejnost do krmítek umisťovat například pečivo.

“Nejčastěji je to slunečnice, slunečnicová semínka. A ta vlastně doplňujeme my a je to i na těch návštěvnících, protože co mám možnost při tom doplňování těch krmítek vidět, tak jsou vesměs všechna plná,” doplnil Tomáš Trnka, komunikace s médii, Veřejná zeleň města Brna.

Mezi ptáčky, kteří k brněnským krmítkům létají, převažují vrabci a sýkorky ať už se jedná o koňadru nebo modřinku, parukářku a další.

“Občas jsou tam vidět třeba sojky, samozřejmě i kosi, ti jsou velice běžní. Nebo i červenky, případně jsme tady viděli několikrát dlaska,” řekl Tomáš Trnka, komunikace s médii, Veřejná zeleň města Brna.

Jednoduchá krmítka zvládnou vyrobit i děti - kreativní nápady a návody jak na to mohou čerpat například v různých kroužcích či dětských skupinách. Třeba přímo na Špilberku ve středisku ekologické výchovy Hlídka.

“S dětmi i s tou veřejností děláme krmítka i na našich osvětových akcích, kde vlastně ta krmítka jsou schopni s rodiči udělat i ty nejmenší děti třeba ve věku těch tří let, takže i tam ty děti vedeme k tomu, že v zimě je potřeba se o ty ptáčky hodně, hodně starat” uvedla Zuzana Musilová, vedoucí útvaru střediska ekologické výchovy Hlídka.


A jak si takové jednoduché krmítko doma vyrobit? Stačí například uvázat šišku na provázek a do jejích mezer namačkat krmnou směs.

“Jsou to vlastně směs různých semínek pro ptáčky - slunečnice, ovesné vločky a nějaký tuk. My teda využíváme sádlo, které musí být nesolené,” doplnila Vladimíra Dolejšová, pedagogická pracovnice SEV Hlídka.

Šišku je pak možné zavěsit na keř či strom a vyzobanou ji tam buď nechat nebo po pár dnech doplnit. Kromě krmítek využívají ptáci také ptačí budky. Různým druhům ptactva však vyhovují různé konstrukce budek a proto je před jejich výrobou a umístěním dobré poradit se s odborníkem.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu