Na Špilberku můžete navštívit barokní lékárnu

  • 15. února 2024,
  • 8:31,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Klášterní lékárnu z období baroka si může navštívit každý, kdo se vydá na prohlídku stálých expozic hradu Špilberk. Je libo prach z mumie nebo španělské mušky? Není problém. V zásobách lékárny by se však daly najít i nám běžně známé byliny, jako mateřídouška či kopřiva

Reklama

Expozice Barokní lékárna na Špilberku vás přenese se do českých zemí 17. a 18. století a zasvětí vás do tajů tehdejšího lékárenství, používání bylin a výroby lektvarů. Původně byla barokní lékárna součástí hlavní pokladny, kde však pro exponáty nebyly vhodné podmínky a menší prostor nabízel jen omezené možnosti.

“Pokud se nemýlím, tak kolegové tím získaným prostorem mohli vystavit více exponátů, takže se nám podařilo z depozitářů vytáhnout i to, co bylo léta schováno, tak aby jsme lékárnu ukázali v co největší kráse a v co největší plnosti,” uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Do klášterní lékárny, kterou spravoval řád sv. Alžběty, docházely ženy, které si nemohly dovolit nakupovat v klasické městské lékárně. Řádová sestra jim zde podle potřeby nabídla některý z desítek přípravků.

“Ve skutečnosti je zde spousta bylinných přípravků, ať už formou prášku nebo různých odvarů a tinktur, jejichž účink používáme i dnes. Typicky mateřídouška, heřmánek, kopřiva,” doplnil kurátor výstavy Tomáš Koch.

Některé tehdejší přípravky znovu získali na popularitě až po letech. Například dračí krev, což je pryskyřice stromů rostoucích v Jihovýchodní Asii nebo například v Peru.

“Dračí krev vlastně ve třech podobách, ať už prach z té pryskyřice, tinkturu z pryskyřice a nebo jednotlivé velké kusy té pryskyřice, tak bychom našli taky v barokní lékárně již od poloviny osmnáctého století” vysvětlil Tomáš Koch, kurátor výstavy.

Našli byste zde také netradičnější věci. Například prach z mumií, z rohu jednorožce či z lidských lebek. A také netradiční způsoby podání léčiv. Oblíbené byly třeba takzvané lizy.

“Lizy, nejčastěji třeba z forem medů - med, klasický med od včel, ve kterém jsou dlouhodobě naloženy třeba nějaké byliny nebo i nějaké chemické ingredience. A tento med se nabíral dřevěnou špachtlí a podával se pacientovi skutečně aby z té špachtle slízl, tedy forma lizu,” řekl Tomáš Koch, kurátor výstavy.

Z původní lékárny se dochovala značná část inventáře. Skříně či desítky původních stojatek, tedy nádob k uchovávání. Mezi nimi jsou i cínové stojatky, které pocházejí přímo z brněnské cínařské dílny. Barokní lékárna je součástí expozice Brno na Špilberku, do níž můžete vstoupit se vstupenkou Muzeum. A projít si tak všech sedm stálých expozic hradu Špilberk.




ARENCOM TEAM s.r.o. - 01
Olší
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu