Vodojem v Kohoutovicích patří mezi dominanty města

  • 15. února 2024,
  • 8:35,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Mezi budovami, které můžete při příjezdu do Brna vidět již z dálky, patří kohoutovický Vodojem. Jeho netradiční tvar trychtýře je signifikantní a díky jeho fungování se výše položená oblast Brna nemusí bát o dostatek vody. Technologie jdou však vpřed a jednou bude možná vodojem fungovat už pouze jako rozhledna.

Reklama

Mezi nepřehlédnutelné prvky panoramatu města Brna patří vodojem v Kohoutovicích. Vodojem s objemem 700 tisíc litrů navrhl v roce 1969 architekt Tomáš Černoušek. Se svými třiceti metry výšky patří do kategorie středně velkých vodárenských věží. Byl první stavbou, která odstartovala vznik nového sídliště v Kohoutovicích.

“Nad tou dědinkou, která byla malá s tulícími se domečky, najednou vznikla ohromná betonová stavba a pak začaly vznikat stavby další a do značné míry to ty původní Kohoutovice rozbouralo,” uvedl Martin Kyselák, občan Kohoutovic.

Jeho stavba však byla v takto vysoko položné lokalitě nezbytná. Denní obrat vody ve vodojemu je necelý milion litrů a je nutno jej dvakrát denně plnit dvěma čerpadly z přilehlého zemního vodojemu, který je napájen z vodojemu Bosonohy.

“V útrobách toho trychtýře je voda, která se tam načerpává a řeší vlastně ten nedostatek toho tlaku. Protože Kohoutovice jsou skutečně vysoko, jsme 400 metrů nad mořem. A vyrovnává to ten tlak, takže ta voda plynule s dostatečným tlakem míří do jednotlivých kohoutků domácností” řekl starosta MČ Brno Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL).

V posledních letech městská část diskutovala s brněnskými Vodárnami o tom, zda má vodojem budoucnost a vyplatí se investovat do oprav. Nakonec bylo rozhodnuto, že ano, stavba byla opravena a získala i novou fasádu. Díky tomu může stále tvořit symbol Kohoutovic.

“Myslím si, že všichni Kohoutovičáci to tak u srdce cítí, když se vrací třeba od Prahy a už z dálky ten vodojem vidí. Ten pohárek, který prostě připomíná možná sklenici s vínem, nebo nevím, že už budou brzy doma. Takže myslím, že to je takový symbol, za kterým se všichni rádi vracíme,” doplnil Martin Kyselák, občan Kohoutovic.

“My se setkáváme s tím, že kohoutovičáci skutečně tuhletu dominantu považují za něco, co je takový náš jako poklad. Než z nějakým vandalismem, tak naopak se setkáváme s tím, že děti v mateřské škole, ale taky na základních školách vlastně malují vodojem, když nějakým způsobem ztvárňují Kohoutovice,” uvedl starosta MČ Brno Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL).

V těsné blízkosti vodojemu se také nachází multifunkční hřiště, na kterém se nachází dětské hřiště s pískovištěm, workoutové hřiště a prostor vhodný k fotbalu či basketbalu. Díky tomu sem často zavítají různé generace.

“Když přijdete obzvlášť v odpoledních hodinách, tak na každé překážce jsou aspoň dva lidi a cvičí spolu a je to skutečně taková komunitní záležitost,” vysvětlil starosta MČ Brno Kohoutovice Jakub Hruška (KDU-ČSL).

Naplněnost hřiště však samozřejmě také záleží na aktuálním počasí. Vodojem i hřiště se nachází na konci Belovy ulice. Pokud bude v budoucnu přeci jenom nahrazen a ztratí svou aktuální funkcí, zvažuje z něj městská část vytvořit rozhlednu. Brno je z jeho vrcholu totiž opravdu krásné.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu