Moravské zemské muzeum zve do světa nerostů

  • 26. února 2024,
  • 20:17,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Když se řekne nerost, vybaví se vám nudný výklad ze školy a otravné zkoušky z poznávání kamenů? Poznat svět nerostů lze však i jinak, zábavnější formou - napřílad návštěvou výstavy v Dietrichsteinském paláci.

Reklama

Výstava v Dietrichsteinském paláci nabízí návštěvníkům úchvatný svět nerostů. Od nudné výuky o kamenech, kterou možná známe ze školy, má tato výstava daleko. Přesto, že je pojata poměrně edukativně, snaží se podávat informace zábavnou formou.

“Jsou tady spíš vysvětleny různé pochody, procesy, vlastnosti minerálů, takže spíš je to takový doplněk nebo spíš návod i pro učitele k tomu, jak vysvětlovat dětem vlastně mineralogii a petrologii,” uvedla Pavla Hršelová, kurátorka výstavy.

Expozice Moravského zemského muzea byla dokončena v roce 1991 a s lehkými obměnami funguje dodnes. Aktuálně je rozdělena na tři navazující celky, které seznamují návštěvníka s nerosty a horninami s důrazem na mineralogicko-petrografické poměry Moravy a Slezska.

“Pro nás jsou samozřejmě nejdůležitější a nejvzácnější ty moravské věci, takže bych třeba vyzdvihla rubelit z Řečice, což jsou minerály z pegmatitu, ty jsou světově známé. Z hornin bych určitě zmínila nedvědický modrý mramor nebo třeba heřmanovské koule,” doplnila Pavla Hršelová, kurátorka výstavy.

Mezi místa, která jsou na Moravě na nerosty poměrně bohatá, patří například okolí Tišnova nebo Rudice u Blanska.

“Určitě by se v Jihomoravském kraji dali nalézt nějaké rarity, například jsou to rudické geody. To jsou takové dalo by se říct koule, takové vlastně výplně dutin, bývají vyplněny nejčastěji křemenem, případně chalcedonem, kdo bude mít štěstí, může v ní nalézt například i ametyst, což je vlastně odrůda fialová křemene” vysvětlila Pavla Hršelová, kurátorka výstavy.

Zejména dětské návštěvníky může zaujmout vitrína se svítícími kameny, díky které se dozvědí něco málo o procesu luminiscence. Kromě stálé expozice bude do 1. září letošního roku možné navštívit speciální výstavu minerálů a jejich makrofotografií.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu