Nová tramvaj vyzývá veřejnost k darování krve

  • 26. února 2024,
  • 20:21,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny má svoji tramvaj. Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Brna tak vybízejí Brňany k darování krve. Tramvaj bude nejčastěji jezdit na lince číslo pět a to minimálně do konce letošní roku.

Reklama

V brněnských ulicích je možné potkat tramvaj Fakultní nemocnice u sv. Anny, která svým designem vybízí k darování krve. Pomocí úderných sloganů připomíná lidem, že pár deci jejich krve a pár minut jejich času může zachránit něčí život.

“Jsem rád, že se nám podařilo takovou akci zorganizovat, jsem vděčný, že se podařilo najít sponzora, který to zaplatil, a je úžasné, že něco takového vzniklo ve spolupráci s Dopravním podnikem, a že oslovíme širokou veřejnost s možností darovat krev a zachránit lidský život,” uvedl Vlastimil Vajdák, ředitel FNUSA.

Mezi podporovatele tohoto projektu patří například Hvězdárna a planetárium Brno. Její ředitel Jiří Dušek má s nemocnicí u sv. Anny osobní zkušenost a v propagaci darování krve vidí velký smysl.

“Těch důvodů je několik. Jednak dlouhodobě spolupracujeme s Dopravním podnikem, samozřejmě i s nemocnicí u sv. Anny, protože podporujeme jejich aktivity. Podporujeme aplikaci vědy a techniky v každodenní praxi a tam je to jednoznačné. A navíc mně osobně u sv. Anny zachránili před čtyřmi roky život. Takže já jsem jejich velkým dlužníkem,” vysvětlil ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Transfuzní oddělení nemocnice u svaté Anny v Brně loni evidovalo 1137 prvodárců. Mezi nimi se nacházeli i někteří zaměstnanci Dopravního podniku města Brna, kteří se odhodlali buď sami nebo díky hromadným akcím, které na podporu dárcovství podnik pořádá.

“Je úplně skvělý, oni ti naši zaměstnanci jsou pro to nadšení. Ono to dává i smysl ten, že se pohybujeme po těch cestách a občas se něco stane atd. Takže dohromady já jsem z toho nadšený,” řekl ředitel DPMB Miloš Havránek.

Kromě nárůstu dárců krve, kterých bylo v loňském roce o třetinu více než v roce 2022, zaznamenala nemocnice u sv. Anny také zvyšující se počet dárců krevní plazmy. I přesto však není stále ani jedné z těchto nenahraditelných tekutin dost a tento trend je třeba udržovat.

“Myslím si, že ta meta těch patnácti tisíc je v dohlednu, a pokud budeme takto pracovat, tak myslím, že během dvou let se na to dostaneme. Metu patnácti tisíc dárců bych si přál, abychom zdolali,” doplnil Vlastimil Vajdák, ředitel FNUSA.

Je pochopitelné, že někteří lidé s darováním váhají, třeba z nejistoty, jak proces odběru probíhá a jak se potom budou cítit. Zážitek zpříjemňuje prostředí oddělení i péče o dárce v podobě nápojů, občerstvení a drobných darů od sponzorů. Podle řidiče DPMB Petra Hakla se není čeho bát.

“Není to hrozný, člověk to těch 5-10 minut vydrží, zachrání tím někomu určitě život,” uvedl Petr Hakl, dárce a řidič MHD.

Kdo se pro darování krve rozhodne, může se k nemocnici svézt například právě novou šalinou. Bude totiž nejčastěji jezdit na lince číslo pět, a to během celého letošního roku.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu