Okolí hřbitova v Řečkovicích se dočká revitalizace

  • 1. března 2024,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Po letech čekání se prostor před řečkovickým hřbitovem dočká revitalizace. Díky spolupráci města Brna a městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora vznikne v lokalitě nový park. Dojde také k úpravě vchodu na hřbitov a následně i k opravě cestiček přímo na hřbitově.

Reklama

Městská část Brno-Řečkovice a Mokrá Hora vybrala zhotovitele stavebních prací na akci „Revitalizace prostranství pod řečkovickým hřbitovem“. Projekt má tři hlavní cíle. Tím prvním je získat důstojný nástupní prostor ke hřbitovu.

“Druhým cílem je potom alespoň částečně napomoci rozšíření parkovacích stání, získáme nová parkovací místa a tu dopravu, jak se říká dopravu v klidu, tady trošku racionalizujeme. A třetí a ta nejviditelnější část je samozřejmě ten park, kdy tady vznikne nová parková úprava na té rozsáhlé zelené ploše nad bytovými domy bratří Křičků, Kárníkova a pod řečkovickým hřbitovem,” řekl Marek Viskot (SOCDEM), starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Součástí vzniku nového parku bude péče o některé stávající stromy a výsadba desítek nových. Přibydou lavičky, houpačky, lampy, odpadkové koše a řada dalších prvků, které by měly naplnit potřeby co největšího počtu obyvatel.

“Když tady bude parčík, tak si tady budou moct maminky s kočárkama sednout, důchodci, co jdou ze hřbitova…. myslím si, že to bude jako príma,” řekla Naděžda Maršálová, obyvatelka Řečkovic.

“Já už jsem viděl, pan starosta, co dělal nějaké parky - tady dole na Palackého náměstí, takže vím, že to bude… Neviděl jsem plánky, ale věřím, že to bude hezký. Že tady bude odpočinková zóna a že se tady dá hezky posedět, mimo jiné,” uvedl Josef Křapa, obyvatel Řečkovic.

K tomu, aby se snaha zkultivovat prostor, který si to už opravdu zaslouží, dostala až do tohoto bodu, vedla dlouhá cesta. Trvalo řadu let než se vůbec podařilo pozemky od soukromých vlastníků získat.

“Tím výsledkem je to, že můžeme konečně spustit projekt, na který jsme získali prostředky z rozpočtu města. Celá ta akce bude stát více než 11,5 milionu korun bez daně, ale není to jen o té stavební části, je v tom i několikaletá následná údržba zeleně,” doplnil Marek Viskot, (SOCDEM), starosta MČ Brno-Řečkovice a Mokrá Hora.

Novým parkem a péčí o něj, bránou na hřbitov a rozšířeným parkovištěm to však nekončí. Na projekt naváže rekonstrukce chodníků na hřbitově, a to pod taktovkou města Brna. Což asi každý, kdo sem pravidelně přichází zavzpomínat, přináší květiny či hledá pouze místo k procházce, jistě ocení.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Horákova farma,a.s. - Jatka Borkovany
Borkovany
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu