Projekt Česká knihovna i letos nabídne stovky knih

  • 1. března 2024,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Projekt Česká knihovna, s jehož realizací pomáhá Moravská zemská knihovna, pomáhá dostat do knihoven kvalitní českou literaturu. Každý rok vybírá literární rada zhruba ze šesti set titulů podle stanovených kritérií. Přibližně dvěstě vybraných knih různých žánrů pak z dotačního programu nakoupí a rozdistribuuje do přihlášených knihoven.

Reklama

Stejně jako již v pětadvaceti předchozích letech i v tom letošním bude Moravská zemská knihovna napomáhat šíření české nekomerční literatury prostřednictvím projektu Česká knihovna. Projekt financovaný z dotací Ministerstva kultury spočívá ve výběru a nákupu specifických knih, které mohou do projektu přihlášené veřejné knihovny či vysokoškolské knihovny získat zdarma.

“Chronologicky je to tak, že vždy na začátku roku oslovíme nakladatele, zda-li by se do toho letošního ročníku chtěli zapojit. Zhruba 60 se nám jich přihlásí, každý přibližně s deseti tituly,” řekla Anna Mrázová, vedoucí marketingu a komunikace MZK.

Pak následuje výběrová část, kdy z těchto šesti set titulů literární rada vybere ty nejkvalitnější.

“My vlastně díky literární radě, která vybírá ty tituly, jsme schopni ručit za kvalitu knih, které jsou potom směřovány k veřejnosti. Vybíráme knihy, které nezohledňují jenom nějakou vysokou uměleckou úroveň, ale současně vlastně i jednu ze základních rolí literatury, že má nás taky umět pobavit,” uvedl Tomáš Kubíček, ředitel MZK.

Aby mohly být knihy radou vybrány, musí splňovat určitá kritéria. Musí se jednat o tituly vydané v uplynulém roce, musí být napsány českými autory a vydány českými nakladately.

“Nezáleží na tom, jaký je to žánr. Může to být žánr naučný, můžou to být eseje, můžou to být dětské knihy, o které je samozřejmě největší zájem, protože jsou směřovány do veřejných knihoven. A nebo to může být beletrie,” doplnil Tomáš Kubíček, ředitel MZK.

Tento aktuálně prázdný sklad bude pro vybrané knížky dočasným domovem. Během letních prázdnin se naplní a poté budou tituly vyexpedovány do jednotlivých knihoven. Mezi nejžádanější tituly zapojené do projektu v roce 2023 patřil například Zimní tulipán, Nejlepší prázdniny nebo Pohádky pro deštivé prázdniny. Knihy, které zaujmou letos, budete moci v regálech českých i moravských knihoven najít začátkem příštího roku.




Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu