Veřejná zeleň se snaží o parky starat ekologicky

  • 4. března 2024,
  • 16:25,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Veřejná zeleň města Brna využívá moderní i tradiční, přírodě blízké, způsoby hospodaření v parcích. Ať už se jedná o úklid, zachování biodiverzity či využití biologického odpadu. Snaha o ekologický přístup se však překvapivě ne vždy setká s pozitivní reakcí občanů.

Reklama

Úklid, péče o stromy, rostliny a také zvířata. To a mnohem více je součástí “zelené” strategie v údržbě městských parků, kterou se snaží naplnit zaměstnanci Veřejné zeleně města Brna. Jak se ale o místa, jako je třeba park Špilberk, starat co nejvíce ekologicky?

“Tak my se snažíme, aby v tom parku byly různé úkryty pro ty volně žijící živočichy, takže necháváme třeba nějaké hromady štěpky, hromady listí na určitých místech, nebo sledujeme třeba, kde jsou stromová torza s výletovýma otvorama, takže ty se snažíme ponechávat, aby ti ptáci a jednak netopýři přes zimu mohli zimovat. A vlastně poskytujeme jim i nějakou potravu formou zavěšení těch krmítek,” uvedl Tomáš Trnka, komunikace s médii, Veřejná zeleň města Brna.

Mezi další součásti této údržby patří injektáž stromů, podpora biodiverzity či využívání biologického odpadu. Občanům se někdy jednotlivé prvky ekologické správy parků nelíbí. Ať už se jedná o kupy listí, nebo například torza stromů, která podle nich nejsou v parku estetická a znamenají z jejich pohledu úbytek zeleně v parcích.

“Nicméně my se snažíme vždycky co nejdřív vysazovat u toho torza nějaký nový strom, abychom vlastně zajistili tu náhradu do budoucna,” řekl Tomáš Trnka, komunikace s médii, Veřejná zeleň města Brna.

Stromům v brněnských parcích je často těžké vytvořit vhodné podmínky. Například na Špilberku je na mnoha místech kamenité podloží, které neudrží pro strom dostatek vody a zároveň mu neposkytuje dost místa pro kořeny. Dalším problémem v posledních letech je sucho.

“V poslední době to sucho určitě pociťujeme a ty stromy, zejména jasany a javory, odcházejí docela dost často,” vysvětlil Tomáš Trnka, komunikace s médii, Veřejná zeleň města Brna.

Přispět k ekologickému zacházení s přírodou v parcích mohou i sami občané a v budoucnu i jejich děti. Jak? Inspiraci mohou získat například ve Středisku ekologické výchovy Hlídka přímo na Špilberku.

“My poskytujeme environmentální vzdělávání a osvětu. Prioritně dětem předškolního a mladšího školního věku, ale i široké veřejnosti, i z řad dospělých a starších dětí,” řekla Zuzana Musilová, vedoucí SEV Hlídka.

Hlavní úkoly však stále leží na bedrech pracovníků Veřejné zeleně města Brna. Starají se o park Špilberk, Lužánky, Denisovy sady, Studánka, Tyršův sad, Wilsonův les, Koliště a o prostor před Janáčkovým divadlem. Plus o brněnská stromořadí. Díky nim si mohou Brňané vychutnat procházku či posedět na pěkné lavičce.




MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu