Vila Tugendhat má svou stavebnici

  • 4. března 2024,
  • 18:00,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Toužíte postavit si model vily Tugendhat? Ale bezevšeho. Vznikl totiž set z lego kostek, který zaujme jak milovníky architektruy, tak skládaček všeho druhu. Návrh modelu pochází od rakouského designéra.

Reklama

Nejen například slavná Socha svobody, pařížská Eiffelova věž či Velká pyramida v Gíze, ale i brněnský skvost světové architektury, vila Tugendhat, se dočkala své „lego“ podoby.

„Už několik let jsme zkoušeli kontaktovat firmu LEGO, aby jsme stavebnici postavili, ale to se nám nedařilo. Jako velký fanoušek LEGA jsem viděl ve Vídni možnost právě postavit hobíškovský set. Takže jsme kontaktovali autora těchto setů a dokázali jsme se domluvit na tom, aby nám vilu Tugendhat vyrobil,“ uvedl Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna.

Aby mohl rakouský designer Harald Gach navrhnout model vily Tugendhat, potřeboval její podrobné plány. Spolupráce na mezinárodní úrovni, která vyžadovala mnoho času a úsilí, se ale vyplatila. 

„Tak od projektu si slibujeme popularizaci vily, protože LEGO Architecture je ve světě dost známé a pro všechny fanoušky architektury je to hodně záležitost. Takže věřím, že všichni fanoušci jak LEGA, tak moderní architektury se spojí právě tady při tomto setu a udělá to radost všem,“ doplnil Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna.

Jelikož se nedalo odhadnout, jaký bude o model zájem, je aktuálně vyrobeno 50 kusů. Na registrační listině je evidováno více než 250 zájemců a celkový počet vyrobených modelů se tak podle dosavadních předpokladů vyšplhá na 300. Model bude k zakoupení do začátku hlavní turistické sezóny i přímo ve vile.

„Spíš to bude suvenýr, protože ačkoliv jsou to originální kostičky, tak set je udělaný z těch kostiček hobíkovských, takže je to spíš suvenýr do vily než oficiální sběratelský set. Ale přesto spousta fanoušků, kteří mají radí architekturu, si to objednávají, protože jsou rádi, že se vila z LEGA konečně objevila na trhu,“ vysvětlil Zbyněk Šolc, ředitel Muzea města Brna.

Cena je oproti jiným stavebnicím pochopitelně vyšší. Jedná se o výrobu na zakázku a autoři modelu mají vysoké ambice.

Tak byly bychom rádi, kdyby se LEGO chytilo této iniciativy a vznikl oficiální set, který by LEGO vyrábělo, protože přece jenom vila Tugendhat, to je památka UNESCO, opravdu diamant architektury světové, takže třeba popošťouchnem dánskou firmu, aby vyrobila ten oficiální set, ve své celé sérii a portfoliu.“

Chcete-li si před zakoupením modelu vilu Tugendhat prohlédnout a nestihli jste si zamluvit prohlídku, můžete ji navštívit online. Na webových stránkách vily je totiž k dispozici 3D prohlídka v českém i anglickém jazyce.




Kámen PLUS s.r.o. kamenolom
Luleč
od 25 000 do 35 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu