Hasiči a policisté mají v Bystrci novou budovu

  • 7. března 2024,
  • 12:27,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Nová budova hasičů a Policie ČR v Bystrci už byla slavnostně otevřena. Díky ní budou mít obě strany kvalitní prostory s nejnovějšími technologiemi. Především policejní potápěči tak budou mít lepší zázemí než tomu bylo v původní budově ze sedmdesátých let.

Reklama

Polici ČR a Hasičskému záchrannému sboru začala sloužit nová budova v Bystrci u Brněnské přehrady. Stavba vyrostla na místě předchozí stanice ze sedmdesátých let.

“Pro nás v Brně bych řekl, že je to úplně nová budova. Ta nová budova, která se otevírala předtím, byla za druhé světové války, takže je to jedna z pěti stanic, která si bezesporu zaslouží, aby měla své místo na slunci. A myslím si, že tak jak je v tuto chvíli postavená, umožní plnohodnotné fungování naší jednotky,” řekl Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR.

Kromě jiného slouží budova jako výcviková základna Odboru speciálních potápěčských činností a výcviku. Potřebám potápěčů však předchozí areál již nedostačoval.

“Sloužil svému účelu dobře, ale už příliš dlouho. Takže jsem moc rád, že se podařilo využít financování z Integrovaného regionálně operačního programu. A vlastně ta celková hodnota stavby, včetně movitého majetku, je přes 270 milionů. A z IROPu na to bylo poskytnuto téměř 200 milionů, takže to byl i důvod, proč jsme si to mohli společně s HZS dovolit,” řekl Martin Vondrášek, policejní prezident PČR.

“Tady brněnští potápěči jsou obzvlášť velcí specialisté. Opravdu ponory do obrovitánských hloubek, asi těch největších… kdo to v ČR vůbec dokáže. Takže obrovitánský obdiv. Ta práce je záslužná a pomáhá mnohokrát řešit nejrůznější typy tragédií, nebezpečí… a mnohokrát pomáhá i ve vyšetřování opravdu velmi závažné trestné činnosti,” uvedl Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra ČR.

Stanice má ve dvou garážích automobilové stříkačky, plošinu a velitelský automobil. K dispozici je mycí box a kompletní zázemí pro hasiče. V patře se nachází školící místnost a posilovna. Součástí nového areálu je také jeřáb s nosností 4 tuny, který slouží ke spouštění člunů na hladinu přehrady. Přesto se někteří Brňané pozastavují nad estetickou stránkou budovy a tím, že do krajiny přehrady příliš nezapadá.

“Chápu, že to je pohled člověka, který nebyl zvyklý v té krajině na něco jiného, ale já doufám, že pokud se nelíbí místním vzhled, tak je určitě přesvědčí náplň a důležitost toho, protože tahle budova a její náplň jim určitě může přinést pocit bezpečí,” doplnil Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra ČR.

Doufejme, že těch situací, kdy budou muset hasiči či policisté ze stanice vyslat své jednotky, bude co nejméně. A zároveň, že mise, kterých se tyto jednotky zúčastní, neohrozí je samotné.




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Fotovia s.r.o. - Rosice
Rosice
od 20 000 do 40 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu