V JMK se stará o děti přes 1000 pěstounů

  • 11. března 2024,
  • 17:16,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

V Jihomoravském kraji se o děti stará více jak 1000 pěstounů, z toho téměř 300 v Brně. Proces odborného posuzování žadatelů je však dle stávající právní úpravy zdlouhavý. Žadatelé musí projít hodnocením a přípravnými kurzy.

Reklama

Celkem 94 osob projevilo v loňském roce v Jihomoravském kraji zájem vykonávat náhradní rodinnou péči. U třiatřiceti z nich se jednalo konkrétně o pěstounství. Na konci loňského roku evidoval kraj celkem 1018 dětí v pěstounské péči, z toho 286 přímo v Brně. Stále je však na čekací listině přibližně 500 dětí, které potřebují domov. I přes to nemůže dítě do pěstounské péče dostat každý. Proces přijetí žádosti není jednoduchý a dochází i k jejímu zamítnutí.

“Může to být například z důvodu nějakého zdravotního stavu, který těm žadatelům o pěstounství nebo o to stát se pěstounem neumožňuje vůbec starat se o dítě. Nebo je to třeba nesoučinnost, když nechtějí absolvovat například psychologické posouzení nebo tu přípravu rodiče. Anebo to může být ztráta bezúhonnosti,” řekla Jana Holomčík Leitnerová (Pirátská strana), radní pro sociální a rodinnou politiku v JMK.

“Pěstounství je na jedné straně poslání, kdy poskytujete domov, péči, lásku dítěti, které toto nemůže zažívat ve vlastní rodině. Zároveň je to práce,” uvedla Jana Žižkovská, pěstounka.

Jana Žižkovská má v pěstounské péči již tři děti, chlapce. První proces schvalování žádosti absolvovala v roce 2012 včetně podrobného školení. Dnes se jedná o přípravný kurz v rozsahu 55-75 hodin. Žadatelé se v něm mimo jiné učí, jak pracovat s nemocnými či traumatizovanými dětmi a jsou připravováni na to, že péče o ně není jednoduchá.

“Není pro slabé povahy. Je potřeba, aby člověk, který chce být pěstounem, byl dospělý. Vnitřně dospělý, psychicky dospělý, protože situace, které budete zažívat, budou někdy velmi náročné,” doplnila pěstounka Jana Žižkovská.

Nejpočetnější skupinou dětí čekajících na pěstouny jsou ty ve věku nad patnáct let, případně v rozmezí 12-15 let. Dále je problematické najít domov pro sourozenecké skupiny, kde chtějí děti zůstat pohromadě. Zájemce může také odradit náročnost a délka schvalovacího procesu, která by se však měla brzy změnit, pokud dojde ke schválení novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Měla by například dovolit absolvovat přípravný kurz v jiném kraji, než ze kterého žadatel pochází.

“Tím dojde ke zkrácení té doby. A zároveň tato novela de facto ruší ty domovy pro děti mladší tří let, což já určitě vítám, protože my se snažíme tu politiku dělat tak, aby děti mohly vyrůstat v rodinách a ne v ústavech,” doplnila Jana Holomčík Leitnerová (Pirátská strana), radní pro sociální a rodinnou politiku v JMK.

Může se zdát, že pěstounství zahrnuje samé školení, náročnou práci a těžké situace. A pravděpodobně tomu tak je. Avšak jsou věci, které mohou pěstounům toto úsilí stokrát vynahradit.

“Úsměv dítěte, spokojené dítě a vědomí, že provedete dalšího člověka až, když se zadaří, do dospělosti, a je spokojený. Umí žít,” uvedla Jana Žižkovská, pěstounka.




JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 25 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu