Nové přírůstky v Zoo Brno

  • 25. března 2024,
  • 10:38,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Brněnská Zoo začíná vyhlížet novou sezónu. Už nyní se ale těší z nových přírůstků. Vedle želvy uhlířské se podařilo zachránit všechna tři nově narozená vlčata hřivnaté. Návštěvníky tu přivítá i dvojice narozených pekari bělobradých a další zvířata.

Reklama

Výška metr a půl, třímetrové rozpětí křídel a až 15 kilo živé váhy. Brněnskou Zoo od letoška zdobí pelikáni bílí.

"Přišli k nám teď někdy koncem února a jsou to vlastně čtyři kusy – dva páry Karel a Babča, Tonda a Holčička. Jsou monogamní, takže spoulu zůstávají vlastně takhle v páru a teď se tady vlastně dobře zabydlují," řekla Aneta Ladrová chovatelka, Zoo Brno.

Nejstarší ze čtveřice pelikánů má úctyhodných 36 let, ostatní jsou minimálně o deset roků mladší. V upraveném výběhu po lachtanovi medvědím si zvykají na dočasný domov. Jak dlouho se na Mniší hoře zdrží zatím nikdo neví.

"Expozici pelikánů postihla práve ze Zoo Hlubová postihla taková nemilá situace a to přívaly těžkého, mokrého sněhu, které poničily právě tu expozici no a ta se teď momentálně opravuje. A my jsme velmi rádi, že jsme mohli kolegům ze Zoo Hluboká takto vyjít vstříc a pelikány jsme uvítali tady u nás, " uvedla Věra Müllerová mluvčí, Zoo Brno.

V Brně pelikány chovali naposledy v devadesátých letech. Pro řadu mladších ošetřovatelů tak jde o unikátní příležitost, jak si nacvičit manipulaci se zvířetem, jeho krmení a případný bezpečný odchyt.

"S pelikánama zkušenosti vůbec nemám, ale jsou skvěle vychovaní. Už dostávají více ryb postupně a jde jim to dobře," řekla Aneta Ladrová chovatelka, Zoo Brno.

Další novinkou letošního roku jsou nově narozená mláďata vlka hřivnatého. Podle ošetřovatelů ani ne dvouletá samice náročnou situaci zvládá. Vlci jsou ale velmi plaší, proto by návštěvníci v jejich blízkosti neměli být příliš hluční. Ven samice s mladými vychází především ráno a ve večerních hodinách.

 "Jsou to dva samci a samice, to už ted díky aktuálně proběhlé veterinární prohlídce je jasné. No a ty potom naši návštěvníci najdou v horní části zoo mezi pavilony Exotárium a Tropické království, " uvedla Věra Müllerová mluvčí, Zoo Brno.

Naopak velmi společenská jsou dvě únorová mláďata pekari bělobradého přímo uprostřed areálu. A brněnská Zoo chystá další novinku. 

"Bude tu program pro nejmenší návětěvníky, kde se budou hledat vajíčka zvířat, která tady v ZOO Brno chováme no a na velikonoční pondělí tady bude taky stříhání ovcí, malování na obličej, můzete se tesit na dílničky a další, " uvedla Věra Müllerová mluvčí, Zoo Brno.

Od prvního dubna pak Zoo prodlouží otevírací dobu. Poslední návštěvník její brány opustí s úderem šesté hodiny. 




Optimus Via s.r.o. - obec Vyškov
Vyškov
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Vojenské lesy a statky ČR, s.p. - kasárna Dědice
Vyškov
od 130 do 150 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu