Hasiči a PČR pracují na dokonalé spolupráci

  • 29. března 2024,
  • 15:10,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Policie České republiky a Hasičský záchranný sbor udržují těsnou spolupráci. Ročně musejí složky Integrovaného záchranného systému zasahovat u tisícovek událostí a řada z nich vyžaduje dokonalou spolupráci. Kromě toho společně policisté a hasiči pomáhají v zahraničí, například výcvikem potápěčů.

Reklama

Hasiči v Jihomoravském kraji za posledních deset let zasahovali průměrně u 12 000 událostí ročně. V loňském roce šlo nejčastěji o technickou pomoc a dopravní nehody. Řadu z těchto situací by však nebylo možné vyřešit bez spolupráce s Policií České republiky.

“V posledních letech jsme se potkávali možná častěji než jsme chtěli - v rámci covidu, pandemie, samozřejmě, ale celé řady dalších mimořádných událostí. A já v podstatě nevím o žádném krajském ředitelství nebo územním odboru, kde by ta spolupráce nebyla velmi, velmi dobrá,” uvedl Martin Vondrášek, policejní prezident PČR

Tyto dvě složky Integrovaného záchranného systému se nejen potkávají u tragických událostí, ale také společně organizují řadu akcí a jejich jednotky se často dělí o zázemí. Například v nové budově u Brněnské přehrady.

“My samozřejmě s policií spolupracujeme ze složek IZS nejvíce. Na rozdíl od policie, která tady má specializované pracoviště potápěče, tak pro nás to je na jedné straně plnohodnotná stanice, která má svůj hasební obvod, která se mimo jiné zabývá i záchranou zvířat, protože je tady v blízkosti zoologická zahrada, a v neposlední řadě je tu také záchrana z vodní hladiny. Takže tam jsou ty synergie, které se samozřejmě prolínají s tou speciální jednotkou, kterou tady má PČR,” doplnil Vladimír Vlček, generální ředitel HZS ČR.

Například právě potápěči z Hasičského záchranného sboru reprezentují dobrou spolupráci i v zahraničí. Pomáhají například při odminovávání jezer a řek v Bosně a Hercegovině a zároveň poskytují odborné znalosti a dovednosti tamějším potápěčům. Co se týče spolupráce policie a hasičů, spokojenost projevuje i ministr vnitra Vít Rakušan.

“Ta spolupráce v akci je vždycky absolutně dokonalá. Zažili jsme to i při těch nešťastných událostech v prosinci v Praze. Já jsem byl celou dobu v tom štábním vozidle a viděl jsem obrovskou souhru. Viděl jsem koncert. A jestli něco v ČR opravdu dlouhodobě nezávisle na politicích funguje a má výtlak, tak je to spolupráce a vůbec práce Integrovaného záchranného systému,” řekl Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra ČR.

Hasiči a policisté mají v Brně desítky stanic a služeben a přibývají další. Aktuálně se jedná o integrované služebně na brněnském Výstavišti. O rozsahu spolupráce nejen těchto dvou složek se můžete více dozvědět na akcích jako je Den s IZS.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

MACH DRŮBEŽ a.s. - Moravany u Brna
Moravany
od 30 000 do 45 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu