V HapAteliéru pro zrakově postižené vznikají skvosty

  • 30. března 2024,
  • 15:17,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

TyfloCentrum Brno nabízí osobám s poruchami zraku kromě řady dalších služeb možnost zapojit svůj tvůrčí talent. V HapAteliéru se mohou nejen učit ruční práce a uměleckou činnost, ale také se mohou následně stát zaměstnanci chráněné dílny.

Reklama

TyfloCentrum Brno nabízí lidem se zrakovým postižením řadu služeb. Díky podpoře Jihomoravského kraje mezi ně patří i možnost zapojit se do terapeutické dílny HapAteliér.

“Ti klienti můžou využívat to, že získávají, zdokonalují a nějakým způsobem procvičují svoje pracovní dovednosti a návyky. A ty jejich potřeby jsou různé. Od toho, že cvičí jemnou motoriku prstů, kterou potřebují, samozřejmě, přes to, že se chtějí naučit pracovat s nějakým materiálem, s hlínou třeba, až po to, že se chtějí nechat připravit na získání pracovního uplatnění na chráněném trhu práce,” řekl Petr Sýkora, zástupce ředitelky, TyfloCentrum Brno.

Mezi naučené dovednosti může patřit například přišití knoflíků, háčkování, práce s keramikou či přímo příprava na práci v chráněné dílně, která je také součástí HapAteliéru. Tam mohou být následně klienti rovnou zaměstnáni. Buď už jsou schopni vyrábět výrobky sami nebo se dokáží podílet na dílčích úkolech, které jsou k dokončení potřeba.

“Kolegyňka dělá třeba jenom odlévání výrobku z keramiky. Ale protože je úplně nevidomá, tak nemůže zase keramiku barvit. Potom tam máme kolegyňku, která má zbytky zraku, ta je schopná zase barvit tu keramiku, takže ten podíl těch pracovníků je v různých fázích, v různých částech,” doplnil Petr Sýkora, zástupce ředitelky, TyfloCentrum Brno.

“Předtím jsem byla klientkou terapeutické dílny HapAteliér, kde jsem se naučila mnoho dovedností, a pak vlastně jsem měla tady zaškolovací kurz a pak jsem skončila tady,” uvedla Lenka Kočová, pracovnice chráněné dílny, HapAteliér.

Pro práci v chráněné dílně musí však mít zájemce určitý talent a dovednosti. Mezi výrobky, které jsou pak volně k prodeji, patří například hrnečky, keramické dekorace, drátenické výrobky, vůně do skříní, mýdla, čepice aj. Tvoří také na zakázku, často pro firmy, které takto chtějí zrakově postiženým pomoci. Zaměstnanci chráněné dílny dostávají mzdu, která je kromě symbolické části z prodeje tvořena dary a dotačními příspěvky.

“Oni by nemuseli pracovat, ale chtějí, protože chtějí být součástí společnosti. Takže to mi přijde skvělý. A navíc jsou neuvěřitelně šikovní. Spousta lidí, kteří vidí ty výrobky, tak říkají, že jako nevidící by je rozhodně neudělali, a jako vidící možná taky ne,” řekla Tereza Viková, mistrová chráněné dílny, TyfloCentrum Brno.

Do svých výrobků podle slov mistrové dokáží také dát výjimečnou kreativitu. Ti, co jsou nevidící odjakživa, mají jiné vnímání prostoru a tvarů a odlišný smysl pro estetiku. Za jejich práci může být největší odměnou pouhé vědomí, že jsou, i přes své postižení, užiteční. A že mohou jejich výrobky udělat někomu radost.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

ŠEDOVÁ pure service, z.ú. - Strážnicko
Strážnice
od 10 500 Kč/měsíc

Detail

Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu