Přestavba královopolského nádraží v Brně

  • 8. dubna 2024,
  • 14:18,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Druhé největší a nejvytíženější nádraží v Brně čeká razantní přestavba. Do dvou let v Králově Poli vyroste nová výpravní budova s moderním zázemím, od které si Správa železnic slibuje především komfortnější a rychlejší cestování.

Reklama

Prodloužená a plně bezbariérová nástupiště s nejmodernějším elektronickým zabezpečením, obnova přilehlých mostů a propustků. Královopolské nádraží čeká největší rekonstrukce v historii.

"V rámci stavby vyroste nová dvoupatrová budova, která nabídne moderní design i funkce. Prosklený objekt bude mít v přízemí pokladny, obchodní prostory a toalety, " uvedla Nela Friebová mluvčí Správy železnic.

Pomocí výtahů a eskalátorů se lidé dostanou do prvního patra, kde najdou dostatek laviček a také obchodní jednotky. Odtud plynule přejdou na první nástupiště. V rámci rekonstrukce dělníci prorazí zeď na konci podchodu.

Prodlouženým podchodem se lidé dostanou do oblasti Myslínovy ulice, kterou s přednádražním prostorem propojí navazujicí lávka. Ta říčku Ponávku překlene zhruba v těchto místech.

Stavbu lávky by měl zajistit brněnský Magistrát, stejně jako parkovací dům a terminály městské hromadné dopravy. Správa železnic počítá i s přestavbou kolejiště v úseku od Maloměřic po Kuřim. Ta umožní vlakům projíždět Brnem až 120 kilometrovou rychlostí.

ANKETA

Současná stanice byla otevřená v roce 1953. Stojí v místě zasypaného rybníka. Vznikla s novou dvoujkolejnou tratí z centra Brna do Havlíčkova Brodu.

"Tahle staniční budova odpovídá svému významu, tohoto nádraží v Brně. Je poměrně dosti dimenzovaná. Její hlavní částí je tato odjezdová hala prostorná, to je ta centrální část a na ní navazují dvě křídla, která ovšem nejsou symetrická," řekl Jiří Kotrman historik železniční dopravy.




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

ARENCOM TEAM s.r.o. - 01
Olší
od 20 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu