Václav Hudeček zahrál i v Besedním domě

  • 17. dubna 2024,
  • 9:20,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Poprvé držel housle v rukou v pěti letech. Patřily jeho otci a jejich autor pocházel z Brna. I proto se Václav Hudeček na jižní Moravu rád vrací. A právě k jeho dvoudenní návštěvě moravské metropole se nyní vrátíme v následující reportáži.

Reklama

Plné hlediště, na jevišti mistr houslí Václav Hudeček v doprovodu cembalového mistra Martina Hrocha. A právě Hudeček se svým milovaným nástrojem opět doslova kouzlil.

"Housle a vůbec smyčcové nástroje mají jednu obrovskou výhodu, že se nejvíce podobají lidskému hlasu. Na klavíru nebo na cembalu, na kterém dnes hraje Martin Hroch, jsou ty tony hotové. Nemůžete je přeladit ostřeji, výš nebo níž, protože jsou dány v takzvaném temperovaném ladění. Nemůžete na klavíru nebo cembalu vibrovat, rozechvět ton tak jako u lidského hlasu. Tak to si myslím, že je na tom to kouzelné, " uvedl Václav Hudeček, houslista.

Martin Hroch s Hudečkem vystupuje přes deset let. Přesto, jak on sám tvrdí, každé setkání je pro něj zcela jedinečné a inspirující.

"Václav je aristokrat houslí, asi se to nedá říct jinak. Je to člověk, který nejenom mě, ale celou generaci hudebníků naučil dýchat, žít a pohybovat se na podiu a je to krásný dar, který já se jen snažím předávat dál svým studentům, " řekl Martin Hroch cembalista, hudební pedagog.

"Člověk, se kterým se můžete denně potkat a bavit se jako se sebou rovným a pak jít na jeho koncert a být blažený, to je osobnost a to je Václav Hudeček, " řekl Martin Hroch cembalista, hudební pedagog.

Houslový kouzelník vystoupil v Besedním domě po necelých dvou letech. Přestože je Hudeček rodákem z českého venkova, právě tento sál je pro něj srdeční záležitostí.

"Já jsem tady byl poprvé někdy v roce 71, 72. A mnohkrát jsem se Státní filharmonií Brno absolvoval japonský zájezdy, po Evropě a samozřejmě ten první slavný zájezd do Spojených států, kde jsme vystoupili v Carnegie Hall, takže jsem taky trošku naměkko, tady když vidím tenhle sál, kde jsme vždycky před těmi zájezdy zkoušeli, " uvedl Václav Hudeček, houslista.

Držitel mnoha ocenění včetně prezidentské medaile za zásluhy a čestný občan hlavního města přiznal hluboký vztah k moravskému publiku, před kterým dle svých slov vystupuje nejraději.

Václav Hudeček houslista

"Nejlepší na světě, protože oni díky folklóru a dobrému vínečku dokáží ocenit muzikálnost. Já to vidím i na svých studentech na luhačovické akademii. Ti, kteří přijedou z Moravy, tak víc muziku cítí a mají přirozenou muzikálnost v sobě a je to těmi nádhernými písničkami, které tady zpíváte, " uvedl Václav Hudeček, houslista.

Dvojici úspěšných brněnských koncertů má houslový virtuos již za sebou. Dá se ale očekávat, že na jih Moravy opět v dohledné době zamíří. 




Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 17 400 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu