V Brně zahájili 78. plavební sezónu

  • 21. dubna 2024,
  • 18:32,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Lodní doprava na Brněnské přehradě má dlouho tradici.Populární parníky, jak lodím s elektrickým pohonem říkají místní, brzy oslaví osmdesáté výročí. Po náročné zimní údržbě jsou všechny lodě připravené k pravidelnému provozu. 78. plavební sezóna byla v Brně právě zahájena.

Reklama

Za přítomnosti několika stovek přihlížejících v Brně zahájili 78. plavební sezónu. Letos podobně jako v předchozích letech.

"My jsme se přes tu zimu soustředili na běžnou údržbu. Dvě lodě prošly kompletní generálkou a pak jsme se věnovali loděnici, kde jsme dokončili rekonstrukci celého mola pro všech těch sedm lodí co máme, což je historický počin, protože ta mola jsou 40, 50 let stará," řekl Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Slavnostního defilé se zúčastnil i Josef Fašina. Kapitánem brněnských parníků je od roku 1986. Přestože je v důchodu, občas s jizdami po hladině vypomáhá.

"Jednak bydlím tady v Bystrci, miluju lodě, miluju vodu, takže to je pro mě srdcovka, takže proto ještě zůstávám, dokud mi zdraví slouží," uvedl Josef Fašina, kapitán brněnských lodí.

Bez práce nezůstal ani první den plavební den. Pro velký zájem lidí totiž vyplul s lodí Morava, která pamatuje počátky dopravy na Brněnské přehradě a po její hladině se prohání jen při speciálních vyjížďkách. Chopit se kormidla parníku, který je silným brněnským odkazem, je pro něj vždy speciální.

"Ona je o trošku menší, ale zas má svoje kouzlo, říkám, je to stará loď, která má svoje za sebou, ale jelikož má repas, je opravená do moderna, je tam všechno nový, tak zase je to taky krásný," uvedl Josef Fašina, kapitán brněnských lodí.

Tradiční událost si opět nenechala ujít rodina Standarova. Měla štěstí, protože se v rámci slavnostního kolečka svezla právě historickou lodí.

ANKETA

K dispozici bude Brňanům všech pět parníků. Do patnáctého května vyplují pouze o víkendech, poté už podle jízního řádu každou hodinu. 




Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu