Netradiční oslava Dne Země v Moravském zemském muzeu

  • 22. dubna 2024,
  • 16:42,
  • Brno,
  • Jakub Sabol

Mezinárodní Den Země letos Moravské zemské muzeum oslavilo netradičně. Přírodu v okolí Brna vyměnila za nápaditý program přímo v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu. A návštěvníci z řad malých i velkých si pestrou náplň nemohli vynachválit.

Reklama

Ukázky trvale upravených motýlů, brouků nebo kobylek běžně žijících na jihomoravském území a připomínka vyhynulých živočichů. Entomologické oddělení nabídlo i živá bezobratlá zvířátka.

"Jednak tady tu krásnou mnohonožku rodu telodeinopus z Afriky, ta je z tropických lesů, pak tady máme pakobylky z východní Asie, máme tady i krásnou krtonožku jako zástupce domácí fauny, což je takový přerostlý cvrček, který má přední pár končetin uzpůsobený k hrabání v norách," uvedl Jiří Procházka, kurátor sbírky brouků, Moravské zemské muzeum.

Akci připravili pracovníci muzea pro děti dospělé. Program na zájemce čekal celkem ve dvou patrech. Každé oddělení se zaměřilo na jiné činnosti.

"Například paleontologové mají dvě veliká pískoviště, ve ketrých si děti štětcem tak jako paleontologové mohou vyhrabat fosilie a určovat si je, jsou tady vzdělávací kvízy, například zoologové jsou zaměření na ptáky. Nesmím samozřejmě zapomenout na mineralogy, kteří mají poznávací kvíz a každý, kdo tímto kvízem projde, si odnese malý dárek. Potom je tady stanoviště botaniky, kde se určují kytky a přiřazují se k tomu obrázky," řekla Barbora Onderková, marketing a PR Moravského zemského muzea

Své místo v rámci programu tu našli i pracovníci z oddělení minerálů. Každé dítě si odsud mohlo odnést malý dárek spolu s omalovánkami se zvířecí nebo třeba rostlinnou tématikou. Malůvky tu děti provází po celou dobu stejně jako průvodce, který trpělivě popisuje každý exponát. 

Zkuste mi říct, kde byste hledali ty rohy tady... Ano, správně, tady jeden a tady druhý.

Do muzea zamířil třeba Martin Pelikán. Program si užil dosyta.Nejvíc oceňuje originální nálezy v oddělení paleontologie.

"Moc se nám líbí. Já jsem tady s oběma svými dětmi a je to pro ně velký zážitek. Je to interaktivní, mohou si tady osahat zkameněliny, podívat se na to, jak ten svět vypadal před mnoha tisíci lety," sdělil Martin Pelikán, návštěvník Dne země v Moravském zemském muzeu.

Moravské zemské muzeum během dne navštívily stovky dětí i rodičů. Přestože si někteří lámali hlavu s úkoly, program si nakonec všichni pochvalovali.

ANKETA

Velký den na Zelném trhu uspořádali při příležitosti celosvětového Dne země. V podobném duchu návštěvníky tady přivítali poprvé.

"Do oslav se zapojila všechna všechna přírodovědná oddělení muzea a máme z toho velkou radost. Snažíme se v tom pozitivním slova smyslu ukázat lidem jednak bohatost našich sbírek a jednak krásu naší planety. Jak v době dávno minulé i současné, přírody živé i neživé," řekla Barbora Onderková, marketing a PR Moravského zemského muzea.

V minulosti Muzeum slavilo Den Země venku v přírodě. Novou variantu teď ale nejspíše zachová.

"Přírodovědných oddělení je v Moravském zemském muzu spousta. A Máme co nabídnout. Tak neskromně si myslím, že se to opravdu povedlo a že v tom rozhodně v příštím roce budeme pokračovat," řekla Barbora Onderková, marketing a PR Moravského zemského muzea.

Moravské zemské muzeum existuje přes dvě stě let. Ve svém archivu má šest a půl milionu exponátů. Řadu z nich lidé mohou vidět každý den kromě pondělí. Ve čtvtek se tu navíc konají kometované prohlídky, přednášky nebo besedy. V květnu v pavilonu Anthropos otevřou třeba nápaditou výstavu Velké Amazonie. 




AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu