O zámek v Dolních Kounicích se od roku 2006 let starají soukromníci

  • 29. dubna 2024,
  • 18:20,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Na území Jihomoravského kraje se vyskytuje velké množství památkových objektů. Stát se o všechny postarat nedokáže. I to je důvod, proč se některé z nich ocitají v soukromé péči.

Reklama

Hrad a zámek Dolní Kounice je významnou památkou jižní Moravy. Původní středověký hrad byl přestavěn na výstavní renesanční zámek opatřený fortifikací. Za socialismu značně utrpěl postupným chátráním a necitlivým užíváním, na druhou stranu bylo úspěšně provedeno statické zajištění budov. V 90. letech objekt získal František Zoubek.

„Rozhodl se pro to můj tatínek, který miluje historii, vždy ji hrozně miloval, je velmi sečtělý, je nadšenec historie a když mu přišla nabídka na zakoupení tohoto hradozámku, tak se dá říci, že neváhal snad ani minutu a rozhodl se, že do toho půjde, že to zkusí,“ řekla Kamila Svobodová, současná správkyně.

Nyní se o správu hradu stará jeho dcera Kamila se svým manželem Silvestrem Svobodou. Není to jistě lehlé, vždyť už jen údržba památek není levná záležitost, tady je navíc potřeba postupně rekonstruovat zchátralé části včetně vzácného Žabkova schodiště.

„Hodně lidí si řekne, to chce ještě peněz, tady se nějaký deseti miliónek ztratí, ale je pravda, že my jsme se rozhodli prozatím nejít cestou dotací nebo zadlužování se, jsme hrdí na to, že nejsme zadluženi a jsme hrdí na to, že byť pomalu, ale postupně ten hrad opravujeme a nebudíme se v noci hrůzou, jestli nám ho někdy někdo vezme, je to prostě náš rodinný hrad,“ řekla Kamila Svobodová.

Kvůli dlouhotrvajícím sporům a nutným opravám nebyl hrad až do roku 2006 zpřístupněn veřejnosti. Aby se po jeho otevření měli návštěvníci na co těšit, připravili manželé Svobodovi bohatý celodenní program pro rodiče s dětmi a pravidelné prohlídky s průvodcem. Dnes nechybí ani zážitkové výlety pro školy a školky, noční prohlídky či strašidelný hradozámek.

„Po dlouhé době, kdy ten hrad nebyl zpřístupněn veřejnosti, jsme ho otevřeli veřejnosti v roce 2006 třídenními velkými slavnostmi, které se tady pro veřejnost konaly a od té doby jsme ho veřejnosti nikdy nezavřeli a snažíme se, aby byl živý a aby dělal radost nejen naší rodině, ale i všem okolo,“ dodala Kamila Svobodová.

Běžné prohlídky hradu a zámku Dolní Kounice mohou návštěvníci absolvovat o víkendech od začátku května do konce září. V rámci trasy, která je provede hlavním palácem, mohou vidět gotické a renesanční architektonické prvky včetně hřebínkové klenby a unikátního Žabkova schodiště.




Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 20 000 do 30 000 Kč/měsíc

Detail

Stations service s.r.o. - Kuřim
Kuřim
od 18 900 Kč/měsíc

Detail

Beskydské uzeniny, a.s. - 02
Újezd u Brna
od 22 000 do 26 000 Kč/měsíc

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu