Odchycená zvířata končí v útulku MP Brno

  • 28. dubna 2024,
  • 11:25,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Najdete-li v Brně opuštěné zvíře nebo zvíře v nesnázích, zavolejte městskou policii. Speciálně vyškolení odchytáři se postarají, aby zvíře našlo domov v Útulku pro opuštěná zvířata, pokud jde o psy nebo kočky, nebo v dalších spřátelených zařízeních.

Reklama

Počet zvířat, která v Brně odchytne a odveze do útulku městská policie, se pohybuje ročně kolem sedmi set. Psů a koček je mezi nimi zhruba 500 a jejich domovem je následně právě Útulek pro opuštěná zvířata v Komíně. Samotný odchyt provádí speciálně vyškolený personál. Ne vždy jde o jednoduchou akci.

“Většina zvířat jde odchytit pomocí toho nejšetrnějšího způsobu, to znamená třeba připnutím na vodítko nebo vzetím do náruče, ale někdy ty situace dokážou být opravdu vyhrocené, zvířata bývají ve stresu,” uvedla vedoucí útulku Petra Volešová.

V takovém případě pak musí odchytáři použít některou z odchytových pomůcek, jako například tyčku se zatahovacím okem, která pomáhá zajistit zvíře z bezpečné vzdálenosti. Naštěstí se nejedná vždy jen o nebezpečná nebo týraná zvířata, ale také o odlehčenější a kurioznější případy.

“Co si vzpomínám, nejkurioznější byla určitě akce stopky od jahod, kdy vyděšená paní volala, že má doma asi sklípkana. Po příjezdu odchytáře se zjistilo, že se jedná teda opravdu o stopku od jahod, takže byla odklizena a paní se uklidnila,” doplnila vedoucí útulku Petra Volešová.

Zvířata jako jsou ptáci, plazi, králíci a další bývají převezena do dalších spřátelených organizací.

“Je to buď přímo expert na plazy nebo nějaká hospodářská zvířata a ptáci jdou do ptačího centra,” vysvětlila vedoucí útulku Petra Volešová.

Naštěstí se velká část odchycených zvířat nakonec vrátí svým majitelům. Z velké části i díky čipům.

“Povinné čipování určitě zlepšilo situaci, co se týče počtu zvířat v útulku, ovšem povinná registrace čipů stále chybí. Když teda pejsek nebo kočička, která ten čip má, i když to není povinné, tady končí dlouhodobě, tak je to z drtivé většiny případ, kdy ten čip registrovaný není,” řekla vedoucí útulku Petra Volešová.

Pokud by se někdo chtěl o nějaké zvíře z útulku přihlásit, může si vybrat na webových stránkách. Nebo může do útulku zavolat či přijet a následně mu pak podle jeho životního stylu, možností a preferencí zaměstnanci útulku doporučí ideální zvíře pro něj.

“V okamžiku, kdy se domluvíme na nějakém konkrétním zvířátku, tak se domluví osobní návštěva, někdy je jich i několik, aby se navzájem poznali. A potom se domlouvá už ta adopce,” dodala Petra Volešová.

Provoz útulku financuje primárně Město Brno, ale značnou potřebnou část peněz získává také od štědrých dárců. Kromě financí může veřejnost přispět i materiálními dary či krmivem – inspirací jim může být seznam na webových stránkách.




Město Šlapanice - 001
Šlapanice
od 25 280 do 37 170 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu