Židenické vinice skrývají kolonii málo známých památek

  • 28. dubna 2024,
  • 19:46,
  • Brno,
  • Eva Meissnerová

V klidných svazích v Židenicích, nad ulicí Viniční, se skrývají významné historické památky. Postavit je nechal Friedricha Wannieck, majitel strojírny, na jejímž místě dnes stojí populární Galerie Vaňkovka.

Reklama

Snad každý Brňan zná Galerii Vaňkovka. Kolik z nich ale ví, že se ve svazích Židenických vinic nachází kolonie domů nazývaná Bedřichův odpočinek, známá také jako Friedrichsruhe. Toto jméno nese na počest svého zakladatele, filantropa a majitele strojírny Vaňkovka, Friedricha Wanniecka. Domy sloužily jako ozdravovna.

„Osvícenější továrníci už dbali na pohodlí svých dělníků, proto byly zakládány různé fondy a nemocenské pokladny,“ řekl zaměstnanec NPÚ Karel Sklenář.

Mezi takové patřil i Friedrich Wannieck, který v roce 1888 založil nadaci "Kolonie pro invalidní pomocné dělníky železářského a kovodělného oboru v Brně". Do ní věnoval 18000 zlatých.

„A důvodem založení bylo, aby se postaral o zraněné nebo přestárlé dělníky,“ dodal Sklenář.

V dnešní Viniční ulici se stavělo podle návrhu architekta Augusta Prokopa, s nímž se Wannieck sblížil při výstavbě Vaňkovky a který měl zkušenosti se sociální výstavbou na Kladensku.


„Takže vlastně tady vznikly čtyři domy. Dva menší byly osmibytové a dva větší byly dvanáctibytové, kdy vlastně těm dělníkům byl určený jeden byt na doživotí. K bytu vždycky patřila malá zahrádka,“doplnil Karel Sklenář.

Domy situované do těchto míst z důvodu, že sem prý údajně nedosáhl kouř z továren, se od těch okolních výrazně liší svým červeným cihlovým vzhledem.

„Tak se koncem 19. století stavělo. V podstatě je to převzaté z industriální architektury a ta se zase inspirovala severo-německou, potažmo anglickým-gotickým, respektive novogotickým stylem, takže to byla v podstatě módní záležitost té doby,“ uvedl Karel Sklenář.

Jelikož se jednalo o vzorové domy, bylo v plánu jich postavit více. Tyto plány však přerušila krize na konci 19. století. I tak lze sociální výstavbu z té doby v Brně nalézt i jinde.

„ Asi skoro největší, tam takovýhle vzorových domů vzniklo skoro padesát, tak je území v Černých polích mezi Zemědělskou univerzitou a vilou Tugendhat. Tam takovýhle domy taky vznikly. Sociální, vlastně sociální bydlení,“ řekl Karel Sklenář.

I přes jejich velkou historickou hodnotu a snahy památkářů, domy nikdy nebyly prohlášeny za kulturní památku.




Obec Nebovidy - Nebovidy
Nebovidy
od 30 000 do 36 000 Kč/měsíc

Detail

AGEN-CE, s.r.o. - Nové Hvězdlice
Hvězdlice
od 18 000 Kč/měsíc

Detail

JD Security s.r.o. - Hodonínsko
Hodonín
od 113 Kč/hod.

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu