GIS Brno nabízí moderní mapový portál města

  • 1. května 2024,
  • 20:18,
  • Brno,
  • Jana Dostálová

Podívat se, kam v Brně za druhé světové války padaly bomby? Nebo kde přesně na hřbitově leží který hrob? Proč ne? Díky jednomu z nejmodernějších mapových portálů existuje přes 200 aplikací, které slouží jak laické, tak odborné veřejnosti. A především jednotlivým odborům magistrátu města Brna.

Reklama

Příští rok to bude 20 let od vzniku geografického informačního systému Města Brna, zkráceně GIS, díky kterému má moravská metropole jeden z nejmodernějších mapových portálů v České republice. Je umístěn na webových stránkách města a nabízí celou řadu aplikací.

“V současnosti máme 240 aplikací, které už pro, jak veřejnost, tak pro tu odbornou veřejnost, tak pro naše vnitřní potřeby vlastně využíváme. A mapový portál je vlastně takový polohopis celého města Brna. Najdete tam vlastně všechny ty údaje o našem města zasazené právě do těch map,” řekl Tomáš Aberl (SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09), radní MB.

To, co vidí veřejnost prostřednictvím mapového portálu je pouze špička ledovce. Zhruba 70% dat slouží k interním potřebám města. Pomáhají především zjednodušit práci konkrétním odborům i komunikaci mezi nimi. Pro odbornou veřejnost je asi nejcennější aplikace územního plánování. Laická veřejnost zase může využít aplikace zaměřené například na veřejný prostor, dopravu, občanskou vybavenost či kulturu a historii. Lze se třeba podívat, kam za druhé světové války padaly bomby.

“Jednou z nejnavštěvovanějších aplikací je aplikace hřbitovů města Brna. Je to vlastně o tom, že člověk si tam najde konkrétně ten hrob a jestli znáte Ústřední hřbitov, náš, brněnský, tak ten je opravdu rozsáhlý. Sám jsem to několikrát vyzkoušel a vím, že díky tomu jednoduše najdu, kam chci jít a co tam vlastně potřebuju udělat. Takže to je jedna z našich nejnavštěvovanějších aplikací,” doplnil Tomáš Aberl (SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09), radní MB.

Nejnovějším úspěchem oddělení GIS je vytvoření 3D modelu města Brna s přesností na dvacet centimetrů. Zobrazuje různé parametry, jako je struktura zástavby, tvarosloví střešní krajiny nebo rozmístění stromů. Využívají ji například architekti pro své studie. Plánovanou budovu mohou v modelu zasadit přímo na dané místo.

“Na druhou stranu, pro to město je to vlastně silný nástroj v tom, že tím, že my dáváme skutečné ty podklady, tak není možné, aby nám projektanti nedej bože upravili tu budovu tak, jak potom v reálu nebude třeba výškově vypadat, apod. A samozřejmě pro veřejnost je tím cílem, aby viděli to svoje okolí, aby viděli, jaké to na to okolí, na to město, bude mít dopad a mohli se třeba i oni vyjádřit k tomu, zda tam takovou stavbu chtějí, nechtějí,” Kamila Dolák Klemešová, administrátorka GIS.

Aplikace GIS města Brna denně pomáhají pracovníkům magistrátu, architektům či jednotlivým městským částem zjednodušovat práci a efektivněji naplňovat jejich cíle. Což si možná běžný občan často neuvědomí, protože vidí až konečné výsledky jednotlivých projektů, které by ale bez kvalitních dat nemohly být tak dobře realizovány.




JARA stavební společnost, s.r.o. Vyškov
Vyškov
od 30 000 Kč/měsíc

Detail

DOZETR s.r.o. - 01
Vojkovice
od 30 000 do 48 000 Kč/měsíc

Detail

Bartoň a Partner s.r.o. - Brno, Jihomoravský kraj
Brno
od 7 000 Kč/měsíc

Detail

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu