V Drysicích u Vyškova se nachází zajímavá rodinná farma

  • 2. května 2024,
  • 20:41,
  • Brno,
  • Jan Kruba

Rodinná farma v Drysicích poskytuje azyl zvířatům.

Reklama

V Drysicích u Vyškova mají netradiční rodinnou farmu. Začínali s papoušky, přibyli bažanti a holubi, pak kůň. Majitelem farmy je pan Rostislav Drmola. Jeho dcera Martina Drmolová nám poskytla rozhovor.

„Přiznám se, že vůbec netuším, co k tomu mého tátu vedlo, ale on fakt miluje zvířata, on by pro ně udělal cokoliv, takže když se mu naskytla možnost vzít si nějaké zvíře, tak si ho vzal, ale aby toho nebylo málo, protože všeho musí mít hodně, tak si k tomu přibíral další. A když se k tomu naskytla možnost, že někdo před ním řekl, někdo známý bude chtít dávat pryč to nebo tamto, tak nikdy neodmítl,“ řekla Martina Drmolová, dcera majitele farmy.

Na farmě je možné spatřit třeba ovce, prasata, slepice, jsou zde ale k vidění i v naší zemi zvířata méně obvyklá, například medvídek mýval či nosál.

„Máme klokana rudokrkého, poddruh Bennettův, je to jeden ze dvou nejmenších klokanů, kteří se mohou chovat v České republice, máme momentálně 3 dospělé a 2 mláďata, jedna z nich je dokonce albín,“ řekla Martina Drmolová, dcera majitele farmy.

Klokan rudokrký se dokáže přizpůsobit našim podmínkám a proto jeho chov není náročný. Také medvídek mýval se na naše podmínky dobře adaptoval, ve volné přírodě tu nemá přirozené nepřátele.

„Mýval spí přes den, takže je málokdy šance ho vidět. Momentálně jsme kolem něho šli a spí,“ řekla Martina Drmolová, dcera majitele farmy.

Převážně tu uvidíte hospodářská plemena, která se často ocitají i na našem jídelníčku. Jíst maso ze zvířat chovaných na farmě ale Martina Drmolová zásadně odmítá.

„To, co je doma, to se nejí. Pokud by někdo chtěl jehňata nebo kůzlata, tak ty si nemůžeme nechat všechny, takže ty máme na prodej, ale my, že bychom je zabili a snědli, to bych si nedovolila,“ řekla Martina Drmolová, dcera majitele farmy.

Farma rodiny Drmolových v Drysicích není běžně veřejnosti přístupná, ale když náhodou pojedete kolem, zaklepete a slušně je požádáte, třeba vás areálem provedou.

„Lidé sem samozřejmě chodí, ale spíše ze známosti, komerční to není. Je to o tom, že dojdou, pokochají se, pomazlí se, ale není to o tom, že bychom vybírali vstupné,“ řekla Martina Drmolová, dcera majitele farmy.

Takovýchto chvályhodných počinů je u nás jako šafránu, proto je velice důležité vědět, že tu jsou.




AGEN-CE, s.r.o. Rostěnice
Rostěnice-Zvonovice
od 21 000 do 22 000 Kč/měsíc

Detail

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem - Provozní středisko 0624 Vyškov
Vyškov
od 25 000 Kč/měsíc

Detail

Beskydské uzeniny, a.s. - 02
Újezd u Brna
od 117 do 150 Kč/hod.

Detail

Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu